1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTonul din conserve, în mare parte contaminat cu mercur

Tonul din conserve, în mare parte contaminat cu mercur

Un raport publicat marți, 29 octombrie, de ONG-ul francez Bloom și organizația europeană Foodwatch arată că tonul din conserve este în mare parte contaminat cu mercur, o substanță periculoasă pentru sănătate. Cele două organizații nonprofit solicită marilor lanțuri de distribuție și autorităților publice „să ia măsuri urgente”, scrie AFP, citată de News.ro.

Studiul s-a făcut pe 148 de conserve de ton selectate aleatoriu din cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia). Rezultatele arată că în proporție de 100% au fost contaminate cu mercur., conform digi24.ro. Asociația de mediu afirmă că peste jumătate dintre conserve depășesc limita de mercur de 0,3 mg/kg stabilită pentru alte specii de pește.

Organizația Bloom acuză că nivelul maxim admis de mercur nu este stabilit în funcție de riscurile pentru sănătatea umană, pentru a nu influența vânzările: „Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcţie de nivelul contaminării constante a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, informează Bloom.

Mercurul, un metal toxic provenit în mare parte din emisiile centralelor pe cărbune

Mercurul, un metal toxic provenit în mare parte din emisiile centralelor pe cărbune, este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) una dintre cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea publică. În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic, care afectează grav sistemul nervos central, relatează sursa citată.

Expunerea la acest derivat poate duce la probleme neurologice și tulburări comportamentale, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În Franța, marca de ton Petit Navire este criticată pentru un conținut de mercur de 3,9 mg/kg, iar ONG-urile cer Comisiei Europene să reducă limita de mercur pentru ton la 0,3 mg/kg, la fel ca în cazul altor specii de pește, pentru a proteja consumatorii.

„Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea şi, fără să aştepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, rezumă directoarea de campanii a Foodwatch, Camille Dorioz.

Citește şi: Deputaţii au aprobat recalcularea pensiilor militare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS