Astăzi, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului și durează 40 de zile, până pe 24 decembrie. Urmează o perioadă în care persoanele care vor să țină post nu consumă alimente precum ouă, carne, brânză, lapte și nici derivate ale acestora.
Postul Crăciunului este primul mare post din anul bisericesc început la 1 septembrie și este considerat un post de asprime mijlocie, mai blând față de postul Paștelui. Preoții definesc postul drept o perioadă de așteptare și pregătire spirituală pentru pranznicul Nașterii Domnului din 25 decembrie.
Această perioadă de 40 de zile nu este numai o etapă de abstinență alimentară
Această perioadă de 40 de zile nu este numai o etapă de abstinență alimentară, ci și un timp de meditație, de reflecție, de purificare și curățare a sufletului. În Postul Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase organizate în biserică și să se roage pentru toți cei dragi, conform digi24.ro.
Postul înseamnă și înfrânarea de la anumite plăceri sau obiceiuri, iar scopul acestei abstinențe este de a-i ajuta pe credincioși să se concentreze asupra vieții spirituale înainte de Nașterea lui Iisus.
Una dintre superstițiile perioadei de post este că, imediat după Lăsatul Secului, oamenii trebuie să așeze vasele în care au mâncat alimente de dulce, cu gura în jos ca să alunge necazurile și bolile.
În prima zi de post, potrivit tradiției populare, oamenii de la sate obișnuiesc să spele bine toate vasele și tacâmurile, pentru a se asigura că sunt curățate de alimentele de dulce și carne, pentru a se pregăti temeinic pentru perioada de post. Pe durata postului, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate care sunt gătite fără ulei și fără vin.
Citește şi: S-a câştigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de peste 9,58 milioane de euro