Persoanele care vând maşini second-hand vor avea nevoie de încă un act, de la 1 decembrie. Registrul Auto Român va emite, începând cu această dată, certificatul RAR Auto Pass, care va conţine date despre istoricul maşinii (kilometraj, accidente) şi care trebuie să ajungă la cumpărător. Certificatul digital va costa 42 de lei și este valabil 60 de zile, scrie Hotnews.
Oficialii RAR spuneau, în iarnă, că, de la finalul acestui an, Registrul Auto Român va elibera persoanelor care vând un autovehicul rulat certificatul RAR Auto Pass, în care se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea kilometrajului, până la numărul de identificare a autovehiculului și data și natura evenimentelor rutiere la care a fost implicat.
De la data de 1 decembrie, românii care vor să vândă maşini la mâna a doua trebuie să obțină de la Registrul Auto Român acest document oficial denumit RAR Auto-Pass, pe care trebuie să-l prezinte cumpărătorului.
Noua regulă a fost introdusă prin Legea nr. 142 din 23 mai 2023, certificatul este valabil două luni de la data eliberării de către registru, tariful este de 42 de lei, iar certificatul va putea fi descărcat de pe site-ul RAR.
Fiind un certificat digital, cel care dorește să-l obțină NU trebuie să ducă mașina la o reprezentanță RAR.
Ce este certificatul RAR Auto Pass
RAR Auto Pass va conține date de istoric al mașinii cum ar fi: succesiunea de citiri ale odometrului furnizate de stațiile ITP unde s-a prezentat mașina sau de reprezentantele RAR; date privind intervenții minore asupra vehiculului în ateliere autorizate (reparații ușoare) sau date cu privire la reparații în ateliere autorizate, cauzate de accidente grave.
„Pe măsură ce baza de date se va popula suficient de mult, solicitanții vor putea primi și informații despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România, date provenind din service-urile mărcii respective sau rechemări care au fost stabilite de producătorul autovehiculului în speță”, spune Roxana Dima, purtător de cuvânt la Registrul Auto Român (RAR), citată de Digi24.
De ce este util acest certificat? Iată ce spunea în februarie directorul general al RAR, Mihai Alecu, citat de News.ro.
„RAR Auto Pass este esenţial pentru toate persoanele care vor să se asigure, înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiţia şi mai ales că maşina nu are probleme de natură să pună în pericol viaţa cuiva sau siguranţa în trafic”.
Ce spune legea 143/2023 despre RAR Auto Pass
Articolul 8
(1) RAR eliberează contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit „RAR Auto-Pass“ care conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă prevăzute la art. 4 lit. c), precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare prevăzute la art. 6 a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.
(2) În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass“, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.
Articolul 9
(1) La înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier remite dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării, sau documentul prevăzut la art. 8 alin.(2).
(2) Certificatul „RAR Auto-Pass“ prevăzut la art. 8 alin. (1) este valabil 60 de zile de la data eliberării acestuia.
(3) Domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass“ poate fi extins și la alte categorii de vehicule rutiere prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. (sursa: legislatie.just.ro).
Citeşte şi: Incendiu în subsolul Palatului Justiţiei din Bistriţa