Directorul Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, trebuie demis, spun sindicaliștii într-o scrisoare adresată Guvernului, după ce acesta a declarat că vrea închiderea tuturor oficiilor poștale și închirierea spațiilor. Aceștia l-au acuzat miercuri, că a luat decizii care au dus la decăderea Poștei și spun că privatizarea nu ar aduce efecte pozitive.
Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a criticat administrarea companiei făcută de actuala conducere și amintesc că privatizarea ori liberalizarea au creat nemulțumiri în rândul populației, se arată într-un comunicat de presă.
La începutul săptămânii, Ștefan a declarat la un eveniment privind comerțul digital că va închide „toate oficiile poștale” și va da spațiile în chirie pentru că se fac mai mulți bani din închiriere decât din vânzarea de timbre.
„Privatizarea și liberalizarea unor sectoare esențiale în România au generat multiple provocări și nemulțumiri în rândul populației. În contextul managementului defectuos al Companiei Naționale Poșta Română, problema devine și mai evidentă.
De când a preluat conducerea companiei, Directorul General Valentin Ștefan nu doar că nu a crescut cota de piață a Poștei Române, ci a luat decizii și a semnat contracte care au dus la o scădere semnificativă a acesteia.
„Măsură care echivalează cu un sabotaj deliberat al companiei”
Sub conducerea sa, compania și-a redus prezența în sectorul de curierat la doar 5% din piață, o situație alarmantă pentru un actor care ar trebui să fie lider în acest domeniu.
În loc să dezvolte divizia de curierat și să implementeze soluții moderne, a fost desființată divizia Prioripost, ceea ce a generat haos în rețeaua poștală. Acum, același tip de haos este planificat prin închiderea oficiilor poștale, o măsură care echivalează cu un sabotaj deliberat al companiei”, transmit sindicaliștii.
Aceștia amintesc că privatizarea din sănătate, spre exemplu, contribuie la inegalități majore, în contextul în care sistemul public rămâne subfinanțat, iar liberalizarea prețurilor în energie a dus la o creștere importantă la facturi.
Sindicaliștii îl acuză pe director că face declarații iresponsabile care afectează imaginea Poștei
„Declarația recentă a domnului Valentin Ștefan, conform căreia „oficiile poștale nu sunt profitabile și nu au niciun viitor,” a generat un val de panică și a subminat încrederea publicului si partenerilor de contract în Compania Națională Poșta Română.
Aceasta nu este prima dată când Directorul General face declarații iresponsabile care afectează grav imaginea companiei. Ulterior, clarificările venite din partea companiei au încercat să contrazică declarația inițială, dar caracterul duplicitar și mincinos al acestei abordări este evident.
Nu putem accepta ca un manager care ar trebui să reprezinte stabilitatea și progresul să contribuie, prin declarații nesăbuite, la destabilizarea companiei și la îndepărtarea clienților”, acuză SLPR.
Sub administrația curentă, Poșta a ajuns să fie dependentă doar de contractele de stat, cum ar fi distribuția pensiilor și a cardurilor sociale.
„Această dependență de „pomana statului” și lipsa unui plan coerent de dezvoltare au subminat capacitatea companiei de a concura eficient pe o piață din ce în ce mai competitivă”, se mai arată în comunicat.
În afară de schimbarea echipei manageriale, printre cererile sindicaliștilor se numără implementarea unui plan național de modernizare, cu accent pe digitalizare și diversificarea serviciilor, valorificarea rețelei rurale și mic urbane, prin care compania ar putea deveni un vehicul pentru creșterea accesului la servicii financiare și digitale, și campanii publice de recâștigare a încrederii.
Sindicaliștii au adresat scrisoarea deschisă Guvernului, numindu-i pe premierul Marcel Ciolacu și pe ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Compania Națională Poșta Română SA este deținută în proporție majoritară de Ministerul Dezvoltării.
Reacţia Poştei Române la declarația directorului Valentin Ștefan
Poşta Română a transmis un comunicat după ce directorul general al companiei a anunţat că va închide treptat oficiile poştale, scrie Agerpres.
„Poşta Română nu ia în considerare reducerea prezenţei sale în ţară, prezenţă pe care şi-a consolidat-o în ultimii ani, când pentru prima oară, în anul 2023, a reuşit să aibă cel puţin un salariat în fiecare UAT din România. Închiderea oficiilor poştale nu reprezintă o prioritate pentru Compania Naţională „Poşta Română” SA. Închiderea şi deschiderea de subunităţi poştale este un proces continuu, început în urmă cu 34 ani. Anual, aproximativ 500 subunităţi poştale sunt închise, în timp ce multe altele se deschid”, se arată în comunicat.
Citeşte şi: Opt ciobani, acuzaţi că au violat două adolescente