Studenţi din întreaga Europă au ales filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” al regizorului român Emanuel Pârvu pentru a câştiga Premiul European pentru Film Universitar (EUFA) 2024. Înfiinţat în 2016, premiul, o iniţiativă comună a Academiei Europene de Film şi a Filmfest Hamburg, este prezentat de studenţi universitari din întreaga Europă, potrivit news.ro.
Prezent la ceremonia de la Lucerne, Elveţia, a fost actorul Ciprian Chiujdea: „Este o mare onoare să accept acest premiul din partea întregii echipe a filmului. Regizorul Emanuel Pârvu şi producătorul filmului, Miruna Berescu, nu au putut să fie alături de noi în această seară fiind în Statele Unite ale Americii pentru campania filmului pentru Premiile Oscar. Mulţumim pentru această distincţie care înseamnă cu atât mai mult cu cât vine din partea unei noi generaţii de cinefili.
E o recunoaştere importantă pentru film, cu atât mai relevantă poate în contextul actual din România. Când am început să lucrăm la acest proiect, am fost cu toţii de acord asupra importanţei lui ca start pentru dezbaterea unor subiecte mai sensibile în speranţa unei mai mari vizibilităţi şi, poate, începutul schimbării unor perspective. Graţie acestui premiu suntem cu trei kilometri mai aproape de acest ţel. Mulţumesc!”.
Filmul invită publicul european larg să privească dincolo de orizonturile lor urbane
Juriul a declarat: „Filmul deconstruieşte mecanismele ostracismului, o problemă mondială care penetrează structurile societale şi instituţionale. Cu o utilizare eficientă a resurselor, regizorul a folosit cu brio peisajul românesc pentru a portretiza impactul devastator al homofobiei. În ciuda deceniilor de activism şi acţiune politică, comunităţile queer continuă să fie marginalizate de societatea normativă. Filmul invită publicul european larg să privească dincolo de orizonturile lor urbane şi să reflecteze asupra periferiilor neglijate, unde bigotismul transcende legislaţiile, iar umanitatea transcende intoleranţa”.
În prezent filmul este proiectat în Statele Unite pentru membrii votanţi ai Academiei Americane de Film, iar în România încă mai poate fi văzut în unele cinematografe la aproape două luni de la lansare.
Citeşte şi: 150.000 de oameni s-au adunat în fața parlamentului din Coreea de Sud să ceară demisia președintelui