4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondiţii mai riguroase pentru persoanele care vor să fie asistenţi maternali

Condiţii mai riguroase pentru persoanele care vor să fie asistenţi maternali

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care prevede noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal. Astfel este introdusă obligativitatea absolvirii de către asistenţii maternali a studiilor liceale sau a învăţământului profesional. În plus, asistenţii maternali se vor pensiona potrivit Codului muncii, în contextul în care aceștia puteau, până acum, continua activitatea şi după pensionare. Legea merge la promulgare, scrie Digi24.

Prin urmare, proiectul de lege adoptat decizional de către deputați, în plenul de miercuri, aprobă Ordonanța Guvernului 27/2024 care prevede stabilirea unor noi măsuri privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal.

Noile măsuri

Ordonanța introduce condiţii mai riguroase de pregătire, venituri şi vârstă pentru persoanele care pot avea grijă de copii ca asistenţi maternali, între care este stabilită vârsta minimă de 21 de ani, însă nu trebuie să depăşească vârsta standard de pensionare, să fie cel puţin absolvent de învăţământ liceal, cel puţin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obţină venituri, să nu fi suferit o condamnare definitivă şi să nu locuiască împreună cu persoane care au suferit o condamnare definitivă, să nu aibă istoric de violenţă, să nu sufere de boli psihice, transmisibile, dependenţă de alcool sau substanţe interzise.

De asemenea, un asistent maternal va putea lua în îngrijire maximum doi copii, cu excepţia copiilor care fac parte dintr-un grup de fraţi, iar diferenţa de vârstă între asistent şi copii nu va putea fi mai mare de 47 de ani, dar nici mai mică de 18 ani, a explicat ministra Familiei, Natalia Intotero, într-o postare pe Facebook.

Asistenţii maternali vor urma cursuri de perfecţionare în fiecare an

Inițiativa legislativă mai arată că locuinţa asistentului maternal va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaţionale, medicale şi, după caz, abilitarea sau reabilitarea copiilor pe care îi va primi în plasament.

În plus, asistenţii maternali vor fi evaluaţi la fiecare doi ani de o echipă multidisciplinară şi vor urma cursuri de perfecţionare în fiecare an.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul și astfel legea merge la promulgare.

Citește şi: Un şofer a murit după ce maşina sa a fost lovită de un TIR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS