5.6 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUn europarlamentar AUR, în topul celor mai bogați din noul Parlament European

Un europarlamentar AUR, în topul celor mai bogați din noul Parlament European

Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu publicat joi, scrie Euronews.

Constatările Transparency International EU arată că deputații europeni lucrează pentru grupuri de lobby din domeniul agricol, în consultanță în domeniul auto și pentru mari companii financiare – estompând granițele dintre interesele publice și cele private.

În fruntea listei se află Gheorghe Piperea (România/Conservatorii și Reformiștii Europeni), ajuns la Bruxelles din partea AUR, care încasează venituri externe estimate la 657.000 EUR pe an – în principal de la firma de avocatură pe care a înființat-o, scrie Euronews.

Top 3 cele mai mari venituri

În vârstă de 54 de ani, Piperea este avocat specializat în drept comercial, drept bancar și protecția consumatorilor. A fondat societatea de avocatură „Piperea și Asociații”, dar de-a lungul timpului s-a remarcat și prin numeroasele teorii ale conspirației răspândite pe rețelele de socializare, inclusiv cu privire la vaccinare și pandemia de COVID-19.

El este urmat în clasament de medicul francez Laurent Castillo și de italianul Roberto Vannacci, a cărui carte politică Il Mondo Al Contrario (2023) s-a dovedit a fi un succes surprinzător și, se pare, profitabil.

Aceste plăți suplimentare se adaugă beneficiilor de care se bucură toți deputații europeni: un salariu de bază de 124.000 EUR, o indemnizație de cheltuieli de 59.400 EUR și o indemnizație de prezență în valoare obișnuită de 52.800 EUR.

Nu au dreptul să desfășoare activități de lobby plătite

Deputaților li se permite să aibă slujbe în afara Parlamentului European, dar trebuie să le declare public, în conformitate cu normele care au fost consolidate în urma presupusului scandal de lobby cunoscut sub numele de Qatargate.

Cu toate acestea, Transparency International nu este îngrijorată atât de mult de cuantumul veniturilor eurodeputaților, cât de potențialul de a interfera cu slujbele de zi cu zi.

„Deputații europeni nu au dreptul să desfășoare activități de lobby plătite” în conformitate cu reglementările interne ale Parlamentului, a declarat pentru Euronews Raphaël Kergueno, responsabil politic principal în cadrul organizației. Dar, a adăugat el, neclaritatea acestei reguli înseamnă că „rămâne la latitudinea fiecărui politician să spună dacă există sau nu un conflict de interese”.

Bani de la fermieri și din industria auto

Cercetarea sa detaliază cazuri precum Stefan Köhler (Germania/Partidul Popular European) și Christine Singer (Germania/Renew), care câștigă fiecare mii de euro pe lună de la Asociația Fermierilor Bavarezi, care reprezintă interesele regionale în domeniul agriculturii și silviculturii – în timp ce fac parte din comisiile pentru agricultură și mediu ale Parlamentului.

Filip Turek (Cehia/Patrioți) declară venituri de 10.000 de euro pe lună în calitate de consultant independent în industria auto – un sector despre care vorbește mult și în activitatea sa de deputat european, intervenind pe această temă în timpul unei sesiuni plenare recente a Parlamentului.

Unii deputați europeni spun că este important să păstrăm legăturile cu lumea reală. „Este indispensabil să păstrăm o legătură pe teren, să nu fim un reprezentant deconectat”, a declarat Castillo pentru Euronews într-o declarație trimisă prin e-mail. Nu există nicio contradicție între lupta pentru o mai bună politică de sănătate în Parlament și ambiția sa de o viață de a avea grijă de alții ca medic, a spus el.

Monika Hohlmeier (Germania/PPE), care câștigă aproximativ 75 000 de euro pe an pentru activitatea sa în cadrul companiei multinaționale de agricultură și energie BayWa, a susținut anterior un argument similar, spunând Euronews că deputații europeni ar trebui „să nu fie activi doar în turnul de fildeș politic”, ci să se implice în mediul de afaceri și în societate. În apărarea propriilor activități Alții susțin că nu există niciun conflict cu îndatoririle lor de zi cu zi.

Charles Goerens (Luxemburg/Renew Europe) câștigă 43.000 de euro ca administrator independent la Foyer Finance, care deține participații în societăți de investiții și de asigurări, dar observă că face parte din comisii parlamentare care se ocupă de agricultură și afaceri constituționale, mai degrabă decât de reglementarea sectorului financiar.

„Nu există nici cea mai mică interferență” cu rolul său de europarlamentar, a declarat Goerens pentru Euronews, „altfel mi-aș fi întrerupt activitatea”. Kergueno nu este întotdeauna convins de acest tip de explicație – observând că un deputat european poate depune întrebări pe un anumit subiect sau poate încerca să își influențeze colegii, chiar dacă nu este direct implicat în activitatea comisiei relevante. El ar dori cu siguranță să vadă un regulament cu mai multă putere.

„Declarațiile trebuie verificate în mod proactiv de Parlamentul European sau, și mai bine, de un organism extern … de asemenea, trebuie aplicate sancțiuni pentru încălcarea codului de conduită”, a spus el.

Aceasta nu este prima dată când Transparency International își întocmește lista

Ultima dată, în luna mai, eurodeputatul lituanian Viktor Uspaskich a ocupat primul loc în clasament, declarând venituri anuale de 3 milioane de euro de la o companie cu interese semnificative în domeniul proprietăților comerciale din Rusia.

Uspaskich nu mai este deputat european după alegerile din iunie, iar în august a fost descoperit ca țintă a unei anchete penale privind plăți frauduloase în valoare de peste 500.000 euro, acuzații despre care a declarat presei locale că sunt „nefondate”.

Piperea, Köhler, Singer și Turek nu au răspuns la o cerere de comentarii din partea Euronews.

Citește și: Primarul unei comune și fratele lui, reținuți de poliție în dosarul morții unui adolescent într-o balastieră ilegală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS