Miheil Kavelașvili, un critic dur al Occidentului, a depus duminică jurământul în funcția de președinte al Georgiei, pe fondul unei crize politice majore în această țară din Caucazul de Sud, al cărei guvern a înghețat discuțiile privind aplicarea Uniunii Europene, provocând proteste majore.
Tot duminică, șefa de stat în exercițiu din Georgia, Salome Zurabișvili, a afirmat că rămâne „președintele legitim” al țării, noteză Hotnews.
„Rămân singurul președinte legitim al Georgiei”, a declarat ea în fața palatului prezidențial unei mulțimi de susținători.
„Voi părăsi palatul prezidențial pentru a fi alături de voi, purtând cu mine legitimitatea, steagul și încrederea voastră”, a adăugat Zurabișvili.
Ea a afirmat că Kavelașvili nu a fost ales în mod corect, deoarece parlamentarii care l-au pus în funcție au fost aleși în cadrul alegerilor parlamentare din octombrie despre care ea spune că au fost marcate de fraude. Partidele de opoziție din Georgia o susțin pe Zurabișvili.
Noi restricţii radicale privind protestele
Statul din Caucaz a fost aruncat într-o criză politică după alegerile legislative din octombrie în care partidul la putere Visul Georgian a fost dat câştigător, dar opoziţia prooccidentală a denunţat nereguli grave.
Decizia autorităţilor de a suspenda procesul de aderare la UE până în 2028 a turnat gaz peste foc, provocând mai multe săptămâni de manifestaţii proeuropene, dintre care unele au fost dispersate de poliţie.
Vineri, parlamentul a aprobat noi restricţii radicale privind protestele, majorând amenzile pentru participanţi şi organizatori şi interzicând acoperirea feţei, focurile de artificii şi laserele utilizate pentru a orbi poliţiştii.
Parlamentarii georgieni l-au ales pe 14 decembrie pe fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, un ultraconservator şi o figură loială guvernului, drept președinte al țării, în locul prooccidentalei Salome Zurabișvili. Votul a fost dat pe fondul unor noi proteste antiguvernamentale majore.