Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, azi noapte, la evenimentul organizat cu ocazia intrării României în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre, că ”prin intrarea în Spaţiul Schengen, integrarea în Uniunea Europeană a României este deplină şi irevocabilă”.
Predoiu a declarat că prin aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen se demonstrează că Uniunea Europeană ”rămâne un proiect viabil, un proiect cu viitor”.
România şi Bulgaria au intrat în Spaţiul Schengen cu graniţele terestre, la miezul nopţii de marţi spre miercuri. Evenimentul a fost marcat la punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse de către miniştrii de Interne român şi bulgar, Cătălin Predoiu şi Atanas Ilkov.
Cei doi miniştri au ridicat împreună bariera dintre cele două ţări, momentul desfăşurându-se în acordurile Odei Bucuriei, imnul Uniunii Europene.
”Este cu adevărat un moment istoric, este un moment plin de semnificaţii politice, dar şi cu consecinţe practice deosebite pentru fiecare cetăţean român, pentru companiile româneşti şi cele bulgare, pentru companiile care operează în cele două ţări, pentru ţările noastre şi pentru Europa. România şi Bulgaria au dus la bun sfârşit nu numai un proiect de ţară, ci şi un proiect european important”, a afirmat ministrul român al Afacerilor Interne, cu câteva minute înainte de intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre.
După 17 ani în care ambele state au lucrat la acest proiect, România și Bulgaria sunt în Schengen
Ministrul bulgar de Interne, Atanas Ilkov, a afirmat, la ceremonia organizată la graniţă, că aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen reprezintă ”un succes”, după 17 ani în care ambele state au lucrat la acest proiect.
”Este un moment istoric pe care l-am reuşit împreună de-a lungul anilor în care am lucrat pentru acest ţel. Multumesc special domnului ministru Predoiu pentru eforturile pe care le-a depus ca să ajungem la rezultatul pe care îl avem în acest moment. Între cele două instituţii a existat de-a lungul timpului mai mult decât o încredere instituţională, un parteneriat”, a spus Atanas Ilkov.
Citește și Examenul și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026