Ultima zi a anului 2024 s-a încheiat cu o Lună Neagră, un eveniment astronomic rar. Deși vizibilitatea acestui fenomen este limitată, absența luminii lunii a oferit o oportunitate excelentă pentru iubitorii de astronomie să observe stelele, într-un cer mai întunecat și mai clar.
Ce este o Lună Neagră?
Luna Neagră are două definiții. Dacă o Lună Albastră se bazează pe numărul de Luni Pline într-o perioadă, o Lună Neagră se bazează pe numărul de Luni Noi. Astfel, o Lună Neagră poate fi a treia Lună Nouă dintr-o perioadă cu patru Luni Noi, fie a doua Lună Nouă dintr-o lună calendaristică.
Acest fenomen astronomic este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză „Dark Moon” – sau „Lilith”, adică „Lună întunecată” sau „Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.
Luna Neagră, un fenomen astronomic rar de Revelion
Luna Negră este un fenomen care apare o dată la aproximativ 29 de luni. Ultima Lună Neagră de acest tip a avut loc pe 19 mai 2023. De cealaltă parte, Lunile Negre de tip sezonier (când există patru Luni Noi într-un sezon) sunt mult mai rare, apărând o dată la fiecare 33 de luni.