Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei, prin Ucraina. Decizia Kievului de a bloca tranzitul gazelor rusești a stârnit furia Slovaciei, care cere măsuri împotriva Ucrainei.
Preţurile de referinţă au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina, relatează The Guardian. Livrările de gaze ruseşti prin Ucraina s-au încheiat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie. Traderii se aşteptau la pierderea gazului rusesc, în lipsa unei alternative, şi monitorizau îndeaproape dacă aceasta va duce la retrageri mai rapide din instalaţiile de stocare.
Preţul gazului cu livrare în februarie în Ţările de Jos a crescut joi cu până la 4,3%, apoi a scăzut, stabilind o creştere de 1,9%, adică la 49,83 EUR pe megawatt/oră. Nivelurile ofertei de stocare din Europa scad deja cu cel mai rapid ritm din 2021, ca urmare a escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina.
Transnistria a rămas fără gaze
Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a declanşat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, făcând să crească preţul gazelor şi ducând la o creştere a facturilor la energie. Acest lucru a forţat mai multe guverne să intervină pentru a subvenţiona costurile casnice. Gazul rusesc a trecut prin Ucraina timp de decenii, în principal printr-o conductă de construcţie sovietică care începe în Sudja, un oraş din regiunea Kursk din Rusia, aflat acum sub controlul forţelor ucrainene, şi se termină lângă Ujhorod, la graniţa de vest a Ucrainei cu Slovacia.
Într-o postare pe social media, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că încheierea acordului de tranzit reprezintă „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”.