Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi au început şi sistări ale apei curente, plus întreruperi de curent electric, au declarat autorităţile. Între timp, Republica Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc pentru criza energetică ce ia amploare.
Transnistria a primit gaz rusesc prin Ucraina timp de decenii, folosindu-l pentru a genera energie electrică la centrala de la Cucirgan, energie care era vândută şi restului Moldovei la un preţ mai mic. Gazul rusesc a fost întrerupt împreună cu fluxurile către Europa Centrală şi de Est în prima zi a anului. Asta după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit care a funcţionat până acum pe timpul celor aproape trei ani de război total dintre Rusia şi Ucraina, scrie Hotnews.
Guvernul transnistrean a declarat pe Telegram că un total de 122 de localităţi au pierdut aprovizionarea cu gaze începând de luni dimineaţă, iar în unele apartamente erau furnizate doar cantităţi mici pentru gătit. Autorităţile au ordonat şcolilor să nu se redeschidă după sărbătorile de iarnă. Cel puţin 131 de şcoli şi 147 de grădiniţe rămânând fără căldură.
Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat în cadrul unei şedinţe de informare a reporterilor că în Transnistria au început luni şi întreruperi ale alimentării cu apă.
Moldova dă vina pe Rusia pentru acestă criză
„Nu există nicio persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situaţie – totul ţine de un factor extern”, a afirmat liderul regiunii separatiste pro-ruse, Vadim Krasnoselski, într-o declaraţie televizată.
Gazul transportat prin Ucraina a fost mult timp principala modalitate prin care Rusia a sprijinit regiunea separatistă, care a ieşit de sub controlul guvernului central al Moldovei într-un scurt război în 1992 şi care găzduieşte încă circa 1.500 de soldaţi ruşi.
Guvernul moldovean dă vina pentru criza energetică pe gigantul rus Gazprom care a refuzat să furnizeze gazul contractat către Moldova pe o rută alternativă. Gazprom a declarat că suspendă exporturile către Moldova de la 1 ianuarie din cauza pretinselor datorii neplătite ale Chişinăului, despre care Moscova spune că se ridică la 709 milioane de dolari. Moldova contestă însă această sumă şi spune, susţinută de un audit internaţional, că este vorba de doar 8,6 milioane de dolari.