Spania vrea să majoreze taxele pentru locuințele închiriate pe termen scurt în scopuri turistice, astfel încât acestea să plătească „precum o afacere”, a declarat luni prim-ministrul Pedro Sanchez, în contextul în care locuitorii principalelor orașe din țară se confruntă cu chirii tot mai mari, informează Hotnews.
„Nu este corect ca cei care dețin trei, patru sau cinci apartamente închiriate pe termen scurt să plătească mai puține taxe decât hotelurile sau muncitorii”, a afirmat Sánchez în cadrul unui eveniment dedicat locuințelor accesibile.
Sanchez a declarat că măsura ar urma să se bazeze pe o nouă directivă a Uniunii Europene privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru platformele digitale. În prezent, hotelurile din Spania plătesc o cotă redusă de TVA, de 10%, inclusă în prețul facturat.
Locuințele, o problemă majoră în Spania
Locuințele au devenit o problemă majoră în Spania, care încearcă să găsească un echilibru între promovarea turismului – un motor esențial pentru economia sa – și preocupările legate de creșterea chiriilor, fenomen cauzat în parte de proprietarii care aleg să își închirieze locuințele pe termen scurt, mai profitabil, în special în zonele urbane și de coastă.
Sanchez a promis, de asemenea, măsuri mai stricte pentru combaterea fraudei legate de aceste închirieri, fără a oferi detalii. Luna trecută, autoritățile au deschis o anchetă împotriva Airbnb pentru că nu a eliminat de pe platforma sa mii de oferte de închiriere despre care autoritățile spaniole spun că au fost înșelătoare.
În plus, proprietarii din zonele cu chirii ridicate care își mențin chiriile în conformitate cu un indice oficial al prețurilor vor beneficia de o scutire de 100% pentru impozitul pe acel venit.
Problema chiriilor mari i-a întors pe unii spanioli împotriva turismului de masă
Sanchez a mai declarat că guvernul va promova construcția de locuințe sociale și va ceda 2 milioane de metri pătrați de teren rezidențial către o agenție publică de locuințe nou creată. Totuși, guvernul minoritar al lui Sánchez se confruntă constant cu dificultăți în a adopta proiecte de lege într-un parlament fragmentat.
Mai multe proteste au avut loc în Spania împotriva turismului excesiv, pe fondul furiei tot mai mari a cetățenilor care simt că sunt excluși de pe piața imobiliară spaniolă, în condițiile în care închirierea devine din ce în ce mai frecventă într-o țară tradițional formată din proprietari de locuințe.
Citește și: Interlop arestat preventiv pentru că și-a violat în mod repetat nepoata minoră