Mâine, de la ora 12.00, începe protestul comun al organizațiilor sindicale din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională. La protest se alătură și unele structuri asociative ale rezerviștilor militari, inclusiv ACMRR din MAI. Protestul va avea loc în Piața Constituției, de unde se va pleca în marș către Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne. La Guvern se va protesta până la ora 16.00-16.30!
Actiunile sindicale sunt legal organizate, sens în care avem Protocol încheiat cu Primăria Capitalei, iar participarea la acest protest a colegilor în activitate se efectuează conform legislației în vigoare, aceștia deplasându-se în București cu mijloace de transport puse la dispoziție de organizația noastră ori individual sau în grupuri mici, de la caz la caz.
„Avem dreptul la protest, avem dreptul să ne manifestăm nemulțumirea. Să cerem soluții rapide și concrete Guvernului, care prin OUG 156/2024 pune în pericol inclusiv apărarea, ordinea publică și securitatea națională. Aceste tăieri salariale putând genera numeroase pensionări, demisii sau refuczul tinerilor de a se îndrepta către aceste profesii de risc și vocație (a se vedea anii 2023-2024, când concurența la școlile de profil a scăzut dramatic)!
Românii au dreptul la apărare, la ordine publică și la securitate națională! România are dreptul i obligația să asigure apărare, ordine publică și securitate națională!
Toate acestea sunt posibile doar prin predictibilitatea în salarizare, carieră și pensionare a angajaților din MAI și nu numai!
Vechile probleme
Important: pe lângă revendicările de mai sus, readucem în atenție și vechile probleme pe care le-am adus la cunoștința decidenților în ultimul an :
- salarizarea precară din ultimii ani, urmare neaplicării, la termenele prevăzute, a Legii-cadru nr. 153/2017 – Anexele VI și VIII referitoare la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională -, act normativ prorogat an de an în defavoarea familiei noastre ocupaționale;
- acordarea, de mai mulți ani, a unor drepturi financiare diminuate (sporuri, indemnizații, compensații), prin raportarea acestora la un cuantum al salariului de funcție/de bază necorelat cu Legea 153/2017 și cu salariul minim brut pe economie; de exemplu, compensația pentru chirie se raportează la anul 2009 (în majoritatea cazurilor, suma primită este infimă, de circa 400 lei, inclusiv în municipii reședință de județ);
- actualizarea normei de hrană, prin raportare la valoarea actuală a indicilor prețurilor produselor de consum / utilităților și la datele statistice furnizate oficial de către INS (scriptic, este actualizată la 50 lei/zi, dar în plată se achită doar 34 lei/zi, fiind plafonată prin OUG „trenuleț” succesive );
- deficitul de personal, de peste 20%, care are repercusiuni negative asupra eficienței serviciului polițienesc și impune efectuarea de ore/misiuni suplimentare de către angajații în activitate, și dotarea insuficientă cu mijloace și echipamente tehnice și tactice de intervenție polițienească și de protecție fizică a polițiștilor etc
- eliminarea inechităților din sistemul pensiilor militare de stat și actualizarea acestora prin raportare la valorile coeficienților aflați în plată pentru cadrele militare / polițiștii în activitate, dat fiind faptul că rezerviștii sunt una dintre cele trei categorii de Forțe Armate stipulate în Statutul cadrelor militare și în Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare“, potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual.
Citește și: Peste 33.000 de cărți funciare au fost eliberate în Dolj