În fața biroului șefului Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, au protestat luni zeci de angajaţi, după ce acesta a anunțat săptămâna trecută restructurări de personal, pe modelul Ilie Bolojan de la Senat. Ei acuză că nu există asigurări că viitoarele concursuri de angajare nu vor fi „măsluite”.
„Sunt de peste 25 de ani în Parlament. Mai am trei ani și jumătate până la pensie. Ce fac? Fiecare se va trezi cu preavizul pe birou. Nu se comunică nimic, dar noi știm cum stau lucrurile. Eu sunt din 1998 aici. A mai fost o restructurare în 2000. Nimeni nu a știut nimic, dintre cei care au primit preavizul. După care s-a angajat”, a declarat, luni, jurnaliștilor o angajată de la Camera Deputaților, conform hotnews.ro. „Este incredibil ce se întâmplă. Este o ipocrizie imensă la nivel de guvern, de instituții politice. Sunt căpușate toate instituțiile politice. Toată lumea știe asta”, a spus aceasta.
Ea afirmă că în 1998, când a fost angajată în Parlament, a dat concurs și în prezent lucrează la bibliotecă. Când a fost întrebată despre angajările „pe pile”, ea a spus că „tot timpul au fost probabil, dar se știu concursurile măsluite”. O altă angajată care a protestat luni a spus că „toate instituțiile au două categorii de angajați: pile și cei care muncesc”.
Angajații cer „depolitizarea reală a administrației publice”
Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaţilor a transmis că angajații vor „depolitizarea reală” a administrației publice „la toate palierele instituţionale şi formarea unui corp de funcţionari publici de carieră, profesionişti, total apolitici”.
„Departajarea funcţiilor politice de funcțiile publice propriu-zise, instituirea de norme procedurale şi administrative clare, diferite pentru cele două categorii. Singura funcţie politică justificată este cea de demnitate publică, aleasă prin vot”, se arată într-o poziție publică transmisă luni.
Este nevoie de „realizarea unei analize imparţiale, profesioniste a persoanelor care ocupă funcții de conducere“
Ei spun că este nevoie de „realizarea unei analize imparţiale, profesioniste a persoanelor care ocupă funcții de conducere, care sunt competențele lor profesionale, cum au fost numiți și care este aportul lor concret la cultura şi eficiența organizațională”.
„Posturile de conducere şi execuție trebuie să fie scoase la concurs în baza unor norme metodologice clare, care să cuprindă pentru posturile de conducere şi proiecte de management organizaţional. Menționăm că în majoritatea instituţiilor bugetare, persoanele care ocupă funcţii de conducere sunt numite politic. Din acest punct de vedere, cea mai mare parte a persoanelor care ocupă funcţii de conducere nu au calitatea morală şi nu sunt apți să evalueze funcţionarii din subordine pe criterii cu adevărat obiective în raport cu drepturile și obligațiile imperative ale funcţiei publice”, susțin angajații din Camera Deputaților.
Citeşte şi: România a consumat peste jumătate din rezerva de gaze