Administrația Națională de Meteorologie anunță că temperaturile scad abrupt începând de sâmbătă în timp ce precipitații semnificative se vor semnala în țară.
Duminică, 2 februarie, acestea se vor extinde pe arii mari în jumătatea de nord a teritoriului, continuând în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni în centrul, estul și sud-estul României.
„De la o săptămână foarte caldă la sfârșitul lunii ianuarie, cu valori de până la 19-21 de grade Celsius, iată valori cu mai mult de 10-15 grade mai coborâte. Ne apropiem de normalul termic al perioadei. Dar cu siguranță, începând cu a doua săptămână a lunii februarie este posibil ca să mai vorbim despre temperaturi care să depășească 10-12 grade Celsius, ceea ce ar însemna o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit.
Deocamdată, iarna revine, din punct de vedere termic, cu valori de cel mult, la nivelul maximelor, până la 4-5 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi preponderent negative în toată țara”, a declarat duminică șefa ANM, Elena Mateescu, la Digi 24.
Temperaturile scad brusc în toată țara
Potrivit unei informări meteo emise de ANM, în regiunile Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, precum și nordul și centrul Moldovei, ninsorile vor predomina, cu un strat de zăpadă de 1-5 cm, iar în Carpații Orientali se pot acumula local până la 10 cm de zăpadă. În celelalte zone, precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ploaie și lapoviță, iar izolat se va forma polei sau ghețuș.
Pe parcursul zilei de luni, vântul va fi mai intens în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice, atingând viteze de 40-45 km/h, dar și în zona montană înaltă, cu rafale de 60-80 km/h în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură.
Temperaturile maxime vor înregistra o scădere semnificativă duminică în nord-vestul și nordul țării, urmată de o scădere și în celelalte regiuni luni. Valorile minime vor fi preponderent negative.
Pe parcursul întregii săptămâni, vremea se va menține rece, cu posibilitate de temperaturi geroase în depresiunile din nordul și centrul țării. Se preconizează și intensificări temporare ale vântului în regiunile estice și montane.