Un raport realizat de Serviciul de supraveghere şi protecţie împotriva ingerinţelor digitale străine (VIGINUM) din Franţa arată că alegerile prezidenţiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerinţă străină, marchează un punct de referinţă în conştientizarea impactului manipulării informaţiilor pe reţelele sociale.
Raportul, intitulat „Manipularea algoritmilor şi instrumentalizarea influencerilor – Concluzii desprinse din alegerile prezidenţiale din România & riscuri pentru Franţa”, a fost publicat marţi pe site-ul Secretariatului General pentru Apărare şi Securitate Naţională (SGDSN) din Franţa, căruia îi este subordonat VIGINUM,potrivit digi24.ro.
Raportul poate fi citit integral aici
Creat la 13 iulie 2021, acest serviciu tehnic şi operaţional al statului francez are rolul de a detecta şi a defini campaniile de manipulare a informaţiilor pe platformele digitale, în care sunt implicaţi actori străini cu scopul de a aduce atingere Franţei şi intereselor sale.
Alegerile prezidenţiale din România par să fi fost ţinta unei campanii digitale mai sofisticate
Conform documentului consultat de Agerpres, în timp ce alegerile din Georgia şi Republica Moldova de la sfârşitul anului 2024 făcuseră deja obiectul unor acţiuni hibride, alegerile prezidenţiale din România par să fi fost ţinta unei campanii digitale mai sofisticate, axată pe manipularea algoritmului unei platforme deosebit de populare în România – TikTok – şi implicând ecosisteme prepoziţionate, precum şi recrutarea de influenceri.
Raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok
Raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conţinuturi, precum şi manipularea unor influenceri, şi, totodată, evaluează riscul transpunerii acestor metode în Franţa. Această manipulare evidenţiază, pe de o parte, uşurinţa cu care, în prezent, se poate impune utilizatorilor vizibilitatea unui subiect pe o reţea de socializare precum TikTok, fără ca platforma să modereze conţinutul prezentat sau să-l considere fals şi, pe de altă parte, rolul şi vulnerabilitatea influencerilor, expuşi unui risc tot mai mare de manipulare de către actori ostili.
De asemenea, se poate sublinia faptul că unul dintre principalele prejudicii cauzate de această campanie de manipulare a fost subminarea încrederii alegătorilor în fiabilitatea procesului electoral.
Manipularea observată pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părţi terţe
În cele din urmă, această manipulare a algoritmului demonstrează că, deşi sunt supuşi unor numeroase obligaţii de reglementare în ceea ce priveşte moderarea şi etichetarea conţinutului, operatorii de platforme online nu îşi respectă responsabilităţile în acest domeniu.
Descrierea manipulării observate pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părţi terţe şi accesibile din surse deschise. Este vorba de note declasificate comunicate de autoritățile română, de rapoarte ale observatorilor şi ale structurilor specializate în lupta împotriva dezinformării, de rapoarte furnizate de TikTok, precum şi de anchete realizate de presa română şi franceză, precizează VIGINUM.
Prin publicarea informaţiilor din acest raport, VIGINUM doreşte să alerteze utilizatorii de internet cu privire la riscul manipulării sistemelor de recomandare a conţinutului pe platforme. Serviciul doreşte, de asemenea, să sensibilizeze creatorii de conţinut care se bucură de o comunitate online importantă cu privire la riscurile de a fi manipulaţi de actori rău intenţionaţi.
Citește şi: Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit