Patru inspectori de la Fisc care au descoperit încă din 2021 probleme în urma controalelor făcute la grupul de firme Nordis nu au luat niciun fel de măsuri, arată DIICOT în referatul prin care a cerut arestarea preventivă a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a mai multor directori din companie, scrie Agerpres.
În documentele procurorilor apar declarații ale unor inspector ANAF care au participat la controale și care au susținut că s-au simțit intimidați de către principalul acționar al Nordis, Vladimir Ciorbă.
Conduita inspectorilor a ieșit la iveală abia după ce DIICOT a cerut informații de la ANAF cu privire la controalele făcute la firmele din grupul Nordis, detalii despre acest caz fiind menționate în referatul prin care procurorii au solicitat arestarea preventivă a 11 persoane.
Transferuri suspecte de 40 de milioane de lei, ascunse de doi inspectori ANAF
La solicitarea DIICOT, Direcția Generală Antifraudă a transmis procurorilor că au fost făcute controale la societățile NORDIS MANAGEMENT SRL, LAMPP BUILDING SRL și MBG IDEAL MANAGEMENT SRL.
Astfel, în perioada 25.11.2021 – 31.01.2022, inspectorii F.A.-D. și G.M. au făcut un control la NORDIS MANAGEMENT SRL având ca obiectiv verificarea transferurilor de bani între societate și persoane fizice reprezentând posibile avansuri de trezorerie.
„Cu această ocazie au fost identificate valori foarte mari, de peste 40.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societății, preponderent de către Vladimir Ciorbă, Marian Ivan și Gheorghe Poștoacă.
Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operațiuni, respectiv contracte de cesiune prin care părți sociale deținute la NORDIS HOTEL SRL de către persoanele menționate, în valoare nominală de 10 lei, erau vândute către NORDIS MANAGEMENT SRL cu prețul de 1.900.000 euro/acțiune, fiind puse la dispoziție mai multe documente, inclusiv o hotărâre AGA vizând valoarea estimate de peste 200.000.000 euro a societății NORDIS HOTEL SRL.
A fost întocmit un proces-verbal de control, unde la capitolele II (Prevederi legale încălcate) și III (Consecințe și măsuri dispuse în timpul controlului) nu s-a consemnat nimic. Deși se analizează și observă operațiuni de valori foarte mari de transferuri din conturile societăților în conturile unor persoane fizice cu titlu de avansuri în trezorerie, nu se constată nicio încălcare a legii și nu se dispună nicio măsură. Din partea societății controlate a participat Vladimir Ciorbă”, arată procurorii DIICOT în referat.
Vladimir Ciorbă, vizite la conducerea Fiscului și amenințări către angajați
În perioada 25.11.2021 – 31.01.2022, cei doi inspectori au făcut un control la Lampp Building Project (fostă NORDIS BEST CONSTRUCT SRL), pentru verificarea transferurilor de bani între societate și persoane fizice reprezentând posibile avansuri de trezorerie.
„Au fost identificate valori foarte mari, de peste 16.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societății, preponderent de către Vladimir Ciorbă.
Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operațiuni – contracte de cesiune prin care părți sociale deținute la NORDIS HOTEL SRL de către persoanele menționate, în valoare nominală de 10 lei, erau vândute către Lampp Building Project cu prețul de 1.900.000 euro/acțiune, fiind puse la dispoziție mai multe documente, inclusiv o hotărâre AGA vizând valoarea estimată de peste 200.000.000 euro a societății NORDIS HOTEL SRL.
S-a încheiat un proces – verbal de control, dar nu s-a consemnat nimic”, mai spun procurorii în documentele transmise instanței.
Un alt control, făcut în aceeași perioadă de către aceiași doi inspectori a fost la MBG IDEAL MANAGEMENT SRL și a vizat transferurile de bani între societate și persoane fizice. Au fost identificate valori foarte mari, de peste 13.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societății. Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operațiuni, s-a încheiat un proces verbal, dar nu s-a consemnat nimic.
„Analizând cele trei documente, constatările inspectorilor antifraudă, precum și situația faptică, respectiv financiară a celor 3 societăți, se constată faptul că cei doi inspectori, deși au constatat operațiuni de externalizare a unor sume de bani din patrimoniul celor 3 societăți, activități circumscrise infracțiunii de delapidare, nu au consemnat absolut nimic și nu au făcut vreun demers în vederea sesizării organelor judiciare.
Transferuri suspecte ascunse de inspectori ANAF
Aceștia observă același mecanism de retragere sume de bani la trei societăți din grup, aceeași justificare (contracte de cesiuni părți sociale), aceleași persoane implicate, același sediu, dar, cu toate acestea, nu constată și nu consemnează nici măcar o suspiciune privind caracterul ilicit penal al acestor operațiuni.
Cât privește efectele acestor constatări, procesele-verbale au fost folosite și citate ca justificare și legalitate pentru avansurile în trezorerie inclusiv de către administratorul judiciar CITR în raportul întocmit.
Pe cale de consecință, conduita și demersurile celor doi inspectori se încadrează în tipicitatea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, respectiv ajutorul dat făptuitorilor Ciorbă Vladimir-Răzvan și Ivan George-Marian pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestora pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare”, este concluzia procurorilor.
Alți doi inspectori, sesizări penale pentru firme fantomă, și nu pentru societățile care figurau cu achiziții de bunuri și servicii de la acestea
Procurorii DIICOT spun că în perioadele 18.11.2021 – 03.12.2021, 5.12.2022 – 14.06.2023, 11.05.2022-28.07.2022 și altul în perioada 27.04.2023 – 12.07.2023 au făcut mai multe controale la firme din grupul Nordis. Într-una dintre situații, după solicitarea documentelor, analiza acestora și interacțiunile cu Vladimir Ciorbă, s-a întocmit un proces-verbal în care la capitolele II (Prevederi legale încălcate) și III (Consecințe și măsuri dispuse în timpul controlului) nu s-a consemnat nimic.
La un alt control, „a fost identificat numitul M.N. care a precizat foarte clar că o persoană i-a propus să înființeze o societate, pe care ulterior i-a vândut-o unui cetățean bulgar, dar menționează explicit că nu a semnat niciun document al societății și nu s-a prezentat la vreo bancă. De asemenea, nu a prezentat niciun fel de document financiar-contabil”. În acel caz, în noiembrie 2023 Fiscu a sesizat Parchetul Tribunalului București cu privire la activitatea firmei și infracțiunea de evaziune fiscală.
Doi inspectori au sesizat Parchetul
În urma unui alt control, în procesele-verbale cei doi inspectori au trecut greșit datele de identificare ale uneia din firmele din grup, dar au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
„Analizându-se cele trei controale efectuate, cronologia acestora și aspectele constatate, respectiv modalitatea de sesizare a organelor judiciare cu privire la săvârșirea unor fapte penale, se constată, cu evidență, că cei doi inspectori, în mod deliberat, nu au consemnat în sarcina LAMP BUILDING PROJECT SRL aspectele constatate, respectiv achizițiile suspectate de a avea caracter fictiv de la 2 societăți, care, prin profilul lor, prezentau caracteristicile unor societăți de tip fantomă.
Mai mult decât atât, aceștia au formulat sesizări penale pentru societățile de tip fantomă și nu pentru societățile care figurau cu achiziții de bunuri și servicii de la acestea, făcând abstracție de dispozițiile art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005.
Deși era evident că societățile controlate nu puteau presta sau livra bunuri, inspectorii au apreciat că activitatea lor este subsumată infracțiunilor prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 241/2005, tocmai pentru a transfera întreaga responsabilitate în sarcina acestora, făcând abstracție de beneficiarul operațiunilor declarate, respectiv LAMP BUILDING PROJECT SRL și alte societăți”, se mai arată în referatul DIICOT, citat de Agerpres.
„Pe cale de consecință, conduita și demersurile celor doi inspectori se încadrează în tipicitatea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, respectiv ajutorul dat făptuitorului Ciorbă Vladimir Răzvan pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestuia pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală”, este concluzia anchetatorilor.
„De fiecare dată când ne duceam să ridicăm documente, Ciorbă ne amintea că urmează alegeri, că urmează schimbări la ANAF”
Procurorii DIICOT mai susțin că în cursul anului 2024 reprezentanții Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care făceau control și au solicitat audiență la președintele ANAF.
Astfel, în 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poștoacă – asociatul lui Vladimir Ciorbă – a fost primit în audiență de președintele ANAF, întâlnire la care au participat și persoane cu funcții de conducere din cadrul DGAF. Poștoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, „comportamentul necorespunzător” al inspectorilor, audierea clienților grupului Nordis, presupuse încadrări eronate ale unor operațiuni, analiza unor tranzacții intragrup.
„Relevante din acest punct de vedere sunt și declarațiile martorilor G.C.P. și D.D, inspectori în cadrul DGAF Structura Centrală, care au participat la controalele amintite vizând atitudinea numitului Ciorbă Vladimir Răzvan. Astfel, G.C.P. arată, printre altele: „De la prima întâlnire, Ciorbă Vladimir foarte sigur pe el a venit la mine, s-a așezat la aceeași masă unde stătea echipa de control și mi-a spus mie direct că el știe cine ne-a trimis, respectiv DIICOT (…)
Inspector ANAF: Părea că știe foarte multe informații politice
Ceea ce vreau să precizez este că de fiecare dată când ne duceam să ridicăm documente, acesta ne amintea că urmează alegeri, că urmează schimbări la nivelul ANAF, și părea că știe foarte multe informații politice, inclusiv cine va ieși primar. (…)
De multe ori ne-a atras atenția că, dacă el nu vrea, nu vom primi niciun act și vom sta de vorbă cu o armată de avocați. Cu toate acestea, foarte greu am reușit să ridicăm documente, probabil după ce erau reverificate și discutate de Răileanu cu Ciorbă Vladimir. (…)
Mi s-a părut ciudat că acesta avea foarte multe informații și despre mine personal, întrucât mi-a atras atenția că am o plângere penală făcută de reprezentantul societății FIBER GLASS, și anume că au la bază motive politice. M-am simțit inconfortabil ca Ciorbă să îmi spună atât de multe și să încerce chiar să intimideze echipa de control”’, se mai precizează în documentele DIICOT.
Un alt martor declara, printre altele, că, „prin luna decembrie a anului 2023, Ciorbă Vladimir Răzvan ne-a transmis că va fi schimbată toată conducerea ANAF în perioada următoare, fără a specifica o dată anume, afirmație făcută probabil în ideea de a descuraja insistențele noastre pentru obținerea documentelor necesare controlului”.
Pe lângă Vladimir Ciorbă și Laura Vicol, alte 9 persoane au fost reținute în dosarul Nordis, pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile. Curtea de Apel București urmează să decidă miercuri, de la ora 15.00, dacă va aproba cererea.