Trei șoferi români de TIR și patronului unei firme de transport au fost condamnați marți, după ce au furat o parte din produsele luate de la centrul Amazon din Lauwin-Planque, Franța.
Furturile au avut loc în perioada iunie-septembrie 2019, iar prejudiciul se ridică la aproape 900.000 de euro, conform La Voix du Nord.
În momentul în care compania a depus plângere în septembrie 2019, era deja vorba de un jaf de proporții, estimat la aproape 3 milioane de euro.
Șoferii arestați, șeful liber
Când Amazon a început să bănuiască furtul, a vizat compania de transport românească Fast Expedition. Pe 11 septembrie, ofițerul de securitate Amazon a urmărit TIR-urile venite să preia 33 de paleți, ce trebuia duși la centrul Amazon din Tilbury, Anglia.
În drum spre Anglia, șoferii români au primit mesaj de la Amazon să-și schimbe traseul și să meargă la centrul companiei din Amiens. Unul din șoferii români, înainte de a ajunge la destinație, a făcut o oprire la Socx, unde s-a întâlnit cu alt șofer român.
Șeful securității de la Amazon a filmat cum, timp de peste două ore, o parte din marfă a fost transferată dintr-un TIR în altul.
Șoferul român a ajuns la Amiens pe 12 septembrie. Din TIR lipseau 732 de articole, în special procesoare, plăci grafice și echipamente IT costisitoare. Doar acest furt a fost estimat la 74.000 de euro.
Când TIR-ul s-a întors la Lauwin-Planque, dintre cei doi șoferi români, doar unul se mai află la bord. Celălalt fusese lăsat pe drum, din cauza suspiciunilor.
Polițiștii l-au reținut imediat pe șoferul aflat pe TIR. Doi șoferi au fost plasați în arest preventiv. Al treilea a fost reținut în Germania și transferat în Franța în 2021.
Șeful lor a fost singurul care nu a fost încarcerat.
Companie „fondată pe furt“
În timpul procesului, doi dintre șoferi au cooperat cu anchetatorii, iar al treilea și șeful lor au negat implicare în furturi.
Unul dintre șoferi a declarat că Fast Expedition era o companie „fondată pe furt”, iar șeful se ocupa de vânzare produselor furate online, imediat după ce bunurile ajungeau în România.
După ce Amazon a făcut o listă detaliată a transporturilor suspecte, dintre cele 107 curse făcute de Fast Expedition între 28 iunie și 12 septembrie, doar 56 au fost suspecte. Prejudiciul a fost de 875.587,55 euro.
Pedepse cu suspendare
Cei patru inculpați au fost condamnați, însă niciunul nu va ajunge în spatele gratiilor.
Unul dintre șoferii care au colaborat cu polițiștii a luat șase luni de închisoare cu suspendare, iar al doilea doi ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare. De asemenea, cei doi nu mai au voie să meargă în Franța timp de cinci ani.
Al treilea șofer și șeful Fast Expedition nu vor mai putea intra niciodată în Franța. Primul a fost condamnat la doi ani de închisoare, dintre care 14 luni cu suspendare. Șeful a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, din care 12 luni cu suspendare, și o amendă de 100.000 de euro.