Autoritățile elene au declarat joi stare de urgență în Santorini, după ce o serie fără precedent de cutremure subacvatice au zguduit populara insulă timp de aproape o săptămână.
O nouă serie de cutremure a lovit insula grecească Santorini joi devreme, parte a unui val seismic fără precedent care a derutat oamenii de știință și a dus la un exod în masă al locuitorilor.
Șapte cutreme succesive de peste 4,0 grade au fost înregistrate joi dimineața de Institutul Geodinamic din Atena, principala autoritate a Greciei în analiza cutremurelor. Acestea au avut loc după ce un cutremur de 5,2, cel mai puternic de până acum din weekend, a fost înregistrat miercuri seară.
Nu se știe când se încheie activitatea seismică
Experții nu au reușit până acum să ofere o estimare definitivă cu privire la momentul în care se va încheia activitatea seismică, dar subliniază că aceasta este fără precedent. „Suntem la jumătatea drumului”, a declarat directorul adjunct al institutului Vassilis Karastathis. „Intensitatea scade, dar nu s-a stabilizat încă”, a declarat directorul de cercetare al institutului, Athanassios Ganas.
Institutul a declarat joi că peste 6.000 de cutremure au fost înregistrate în Marea Egee, lângă insulele Santorini, Amorgos, Anafi și Ios începând cu 26 ianuarie.
Mii de oameni au părăsit insula
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a declarat joi că „întregul mecanism de stat al Greciei a fost mobilizat” pentru a se pregăti pentru „orice eventualitate”.
Peste 11.000 de rezidenți și lucrători sezonieri au părăsit Santorini din weekend pe mare și pe aer, operatorii adăugând zboruri și feriboturi suplimentare.
Experții spun că regiunea nu a experimentat activitate seismică la această scară de când au început înregistrările în 1964. „Scenariul cel mai probabil este ca activitatea seismică să continue anumite zile sau săptămâni la aceeași intensitate”, a declarat șeful autorității grecești de planificare și protecție împotriva cutremurelor, Efthymios Lekkas, pentru radioul Proto Programma.
Se află pe vârful unui vulcan care a erupt ultima dată în 1950, dar un comitet de experți a declarat luni că seismele actuale „nu sunt legate de activitatea vulcanică”.
Nu au fost victime
Nu au fost raportate răni sau pagube. Echipe de salvare au fost trimise în zonă ca măsură de precauție, iar senzori seismici suplimentari au fost dislocați.
Lekkas a avertizat miercuri că există cinci zone cu risc de posibile alunecări de stânci pe Santorini, inclusiv porturile Fira și Athinios.
Școlile de pe mai mult de o duzină de insule din grupul de insule Ciclade din Marea Egee au fost închise ca măsură de precauție până vineri, ceea ce a determinat mulți oameni cu copii să părăsească Santorini.
Santorinii atrage milioane de vizitatori
Santorini a atras aproximativ 3,4 milioane de vizitatori în 2023. Peste un milion dintre aceștia erau pasageri pe vase de croazieră.
Agenții de turism europeni au declarat că numărul de vizitatori străini în Santorini în această perioadă a anului este minim. Sunt așteptate mai multe rezervări în lunile de primăvară, potrivit France 24.
Citește și: Se modernizează calea ferată București-Craiova