Personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare vor primi bani şi nu zile libere pentru munca desfăşurată în weekenduri şi zile legale de sărbătoare aşa cum stabilise guvernul prin Ordonanţa „Trenuleţ“.
În urma protestelor poliţiştilor de la începutul anului, guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care le satisface solicitările: bani, nu zile libere pentru munca desfăşurată în weekend, în zilele legale de sărbătoare şi în oricare dintre celelalte zile când nu poate fi compensată cu zile libere în termen de 90 de zile.
Anunţul a fost făcut pe pagina de internet a Ministerul de Interne. „În ședința de Guvern din 20 februarie 2025, a fost aprobată ordonanța de urgență propusă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care prevede plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare la nivelul aplicabil în noiembrie 2024.
Astfel, în anul 2025, personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare vor beneficia de drepturile financiare prevăzute de legislația în vigoare la sfârșitul anului 2024 pentru:
- Activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale;
- Munca suplimentară prestată peste programul normal, în condiții operative sau neprevăzute, dacă nu poate fi compensată cu timp liber în termen de 90 de zile.
La stabilirea cuantumului drepturilor cuvenite personalului se are în vedere inclusiv luna februarie 2025, în integralitate“, se arată în comunicatul MAI.
Măsuri pentru programul de lucru
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat:
„Ieri, la ședințele de bilanț ale Poliției Române și Poliției de Frontieră, am afirmat că vom reveni rapid la cadrul legislativ din noiembrie 2024 privind plata muncii prestate în zilele libere. Am respectat acest angajament, așa cum am discutat și cu reprezentanții organizațiilor profesionale și sindicale.”
Măsuri suplimentare pentru echilibrarea programului de lucru
Pe lângă reglementarea plății, ordonanța de urgență introduce obligația comandanților și șefilor de unități de a asigura o planificare echilibrată a muncii în ture și schimburi, astfel încât:
- Un angajat să nu lucreze mai mult de 40% din durata normală a timpului de lucru lunar în astfel de ture;
- Ordonatorii de credite să acorde, cu prioritate, timp liber corespunzător pentru munca suplimentară prestată, fără a afecta eficiența misiunilor.