Plafonarea prețului la gaze va fi extinsă încă un an de zile (1 aprilie 2025 – 30 martie 2026), iar la curent electric ea va fi extinsă trei luni: 1 aprilie – 30 iunie 2025. Ministerul Energiei a publicat vineri seara proiectul ordonanței de urgență a guvernului care propune extinderea perioadei de plafonare a prețurilor la gaze și la energie electrică
Guvernul propune „plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025”, potrivit digi24.ro.
Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică
De asemenea, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de „maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat de către mai multe categorii de clienţi, precum:
clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale pe baza confirmării de la medicul specialist şi a unei cereri depuse la furnizor;
preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele prevăzute anterior;
clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani în Lista completă poate fi consultată pe proiectul de ordonanță de urgență pus în transparență decizională pe pagina ministerului Energiei.
Prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale
De asemenea, conform actului normativ, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică şi al clienţior noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise definite conform Legii nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
Acest preț se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate dupa data de 1 aprilie 2025, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.
Citește şi: Bărbat înjunghiat într-un atac la Memorialul Holocaustului din Berlin