4.4 C
Craiova
luni, 24 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDupă 20 de ani de cercetări, E.S. Gilles Duguay, fostul Ambasador al Canadei în România, “dezvăluie”: «Regina Maria și Joe Boyle, o dragoste imposibilă»

După 20 de ani de cercetări, E.S. Gilles Duguay, fostul Ambasador al Canadei în România, “dezvăluie”: «Regina Maria și Joe Boyle, o dragoste imposibilă»

Joi seară a avut loc la Librăria Diverta din București, în Centrul vechi, un eveniment de excepție. Cu sprijinul direct al E.S. Gavin Buchan, Ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Moldova, al domnului George Constantin Păunescu, Președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), Editura Creator și alți susținători, E.S. Gilles Duguay, fostul Ambasador al Canadei, revine în România pentru a lansa în limba română cartea “Regina Maria și Joe Boyle, o dragoste imposibilă”. Poate titlul pare incitant, dar lectura atentă arată adevărata dimensiune a unei relații într-un moment de răscruce al țării noastre în Primul Război Mondial. “În spatele celor două personaje se află România, istoria ei” – a punctat Cristina C. Duguay, soția autorului, cea care s-a îngrijit de traducerea cărții.

În fața unor personalități de marcă precum E.S. Gavin Buchan, Ambasadorul Canadei în România, Emil Constantinescu, fostul președinte al României, Princepelui Nicolae și a celebrei soprane Felicia Filip, moderatoarea evenimentului, Claudia Motea, a reușit să transforme o lansare de carte într-o veritabilă ecranizare. Aceasta deoarece cartea, dincolo de document cu veritabile valențe istorice, la lecturare, devine un film. Personajele sunt vizibile și active, care “explică” radiografia romanțată, aici autorul depășind sfera diplomației, a relației unui autentic cavaler (greșit caracterizat Colonelul Joe Boyle ca un aventurier din Yukon- Canada) cu Regina Maria, căreia i-a jurat credință (a se citi la pag. 162).

Cartea “Regina Maria și Joe Boyle, o dragoste imposibilă“ îmbină dialoguri imaginate și reflecții personale ale Ambasadorului Duguay, bazate pe o cercetare de peste 20 de ani, lăsând loc citatelor din jurnalul Reginei și interpretarea cititorilor. La lansare s-a menționat, de la început, că volumul trebuie receptat ca un omagiu adus Reginei Maria și Colonelului Joe Boyle, cartea având ca scop nu doar informarea publicului, ci și contribuirea la o mai bună înțelegere și apreciere a acestor personaje istorice, adevărați ambasadori ai lumii interbelice care au construit un “ pod” solid de prietenie între România, Canada și nu numai. De altfel, E.S. Gilles Duguay a ținut să menționeze, nu neapărat ca explicație la demersul său:

“Prietenilor și cititorilor mei din România. Am fost numit în misiune diplomatică la București, pe post de Ambasador al Canadei în anul 1995. Cu această ocazie m-am cufundat în studiul istoriei fascinante a acestei țări îndepărtate, istoria fiind o pasiune a mea dintotdeauna. Am descoperit astfel personalitatea Reginei Maria și prietenia sa de suflet cu colonelul canadian Joe Boyle, așa cum se menționează în volumele scrise de Guy Gauthier și în biografia Reginei, de Hannah Pakula.

Acești istorici descriu o colaborare prețioasă dintre cei doi, în timpul Primului Război Mondial, când nimic nu prevedea ca ei să se întâlnească vreodată. Am consacrat 20 de ani de viață citind și cercetând sistematic destinele excepționale ale acestor personaje absolut fabuloase. Am descoperit astfel istoria României și Balcanilor, a Europei în general, grație destinelor lor excepționale și unei iubiri imposibile”.

La rândul său, traducătoarea cărții în limba română, Cristina C. Duguay, soția autorului, cea care a menționat că în volum “nu este vorba despre cele două personaje, ci despre România”, a ținut să menționeze: “Am tradus acest volum ca omagiu adus țării mele de origine și a istoriei sale, dar și ca o reverență adusă soțului meu care dovedește o cunoaștere excepțională a istoriei – istoria Canadei, Europei, României, așa cum se va vedea în paginile cărții.

Prezentarea în oglindă a celor două personaje, Regina Maria pe de o parte și Joe Boyle, pe de altă parte, e captivantă, este o poveste în același timp tragică, romantică și reală și mai ales captivantă.

Traducerea nu a fost, relativ, ușoară dat fiind stilul autorului, dar mai ales datorită dorinței mele, ca traducător, de a nu modifica scrisul și personalitatea autorului.”

Cine a fost enigmaticul ofițer Joe Boyle?

Un personaj misterios, un aventurier sau un cavaler care a jurat credință Reginei sale? Citind cartea, se poate afla întreaga poveste a celui care într-o scrisoare din data de 28 octombrie 1921 se adresa Reginei Maria astfel: “Nu permiteți celor din jur să vă izoleze, ajutați-l pe Rege să devină un mare suveran. Faceți din Prințul Moștenitor o persoană demnă să-i succeadă la tron. Este singurul sfat pe care vi-l dau. Mă voi ocupa de orice sarcină ați avea pentru mine. Sunt atât de fericit de întâlnirea noastră de la Bran. Vă am în fața ochilor, Regina mea, și mă simt ca făcând parte din familie și împărțind cu Altețele Voastre această mare bucurie” (pag.255).

Mai concis, istoricul Denis Vaugeois, fost ministru al Culturii din Canada, scrie în cartea amintită: “Pe parcursul cărții, Gilles Duguay demonstrează un adevărat talent de istoric și povestitor. Ni-l prezintă pe Joe Boyle, cu calitățile sale de diplomat, militar, om politic, un personaj colorat din Yukon, una dintre cele zece provincii canadiene, care și-a părăsit familia și afacerile, ca să vină în Europa. Joe va muri în Europa, la Londra, ruinat, în 1923. În România devenise un personaj influent, dar este constrâns să părăsească țara când adversarii Familiei Regale îl acuză, nejustificat, că exercita o prea mare influență asupra Regelui Ferdinand și că devenise un confident prea apropiat al Reginei, de care era sincer îndrăgostit.

Ambasadorul Duguay oferă cititorilor săi un portret minuțios al Reginei Maria, una din personalitățile marcante a primelor trei decenii ale secolului 20. Fusese primită triumfător la Londra și la Paris pentru semnarea Tratatului de la Versailles, în urma căruia României i-au fost retrocedate teritoriile pierdute, ca urmare a Primului Război Mondial”.

Autor Ștefan Rădeanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS