Într-un interviu la o televiziune rusă privind alegerile prezidențiale din România, ministrul de Externe Serghei Lavrov dezinformează. El susține că judecătorii Curții Constituționale l-au absolvit pe Călin Georgescu de „orice suspiciune” și ar fi putut să candideze, însă Biroul Electoral Central a acționat la „ordinul” președintelui și i-a blocat candidatura.
Serghei Lavrov adăugat că fostul candidat pro-rus nu a putut să candideze la președinția României pentru că nu l-a „certat” pe Vladimir Putin.
Ministrul rus de Externe a mai sugerat că interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu este în interesul Occidentului care caută să submineze „fundamentele sistemului Yalta-Postdam”, potrivit antena3.ro
„S-a decis ca Călin Georgescu să nu candideze la președinția României, deși Curtea Constituțională a țării l-a absolvit de orice suspiciune. Însă Comisia Electorală Centrală a spus: „Nu ne interesează Curtea Constituțională, avem ordin de la președinte să nu-l lăsăm pe „ăsta” să intre, pentru că nu-l „ceartă” pe Vladimir Putin și pe Rusia. Prin urmare, „însușirea” genetică a Occidentului de a se simți constant hegemon continuă să submineze fundamentele sistemului Yalta-Postdam. Este un sistem foarte corect”, a spus Serghei Lavrov în interviul pentru Vesti.
Conferința de la Yalta a avut loc în urmă cu 80 de ani
Conferința de la Yalta a avut loc în urmă cu 80 de ani. Pe 11 februarie 1945 s-a trasat, în linii mari, harta Europei pentru următorii aproximativ 45 de ani. A fost a doua, dintr-o serie de trei, între „The Big Three”, respectiv Statele Unite, condusă atunci de Roosevelt, Rusia, condusă de Stalin, şi Marea Britanie, condusă de Churchill. Subiectul: soarta Germaniei şi împărţirea Europei în sfere de influenţă.
După Yalta au apărut Cortina de Fier şi Republicile Socialiste din România, Cehoslovacia, Ungaria şi Polonia. Yalta a fost considerată de mulţi o trădare faţă de aproape o jumătate de Europă. Acolo şi atunci s-a decis destinul multor naţii, după ce Rusia şi-a făcut jocul.
După conferința de la Yalta a urmat conferința de la Postdam
După conferința de la Yalta a urmat conferința de la Postdam din 16 iulie până pe 2 august 1945. Au participat reprezentanții URSS, Marii Britanii și SUA, cele mai mari și puternice forțe ale Aliaților. Înfrângerea Germaniei era totală, iar forțele aliate s-au reunit pentru a decide soarta națiunii cucerite. Conferinţa de la Potsdam a marcat sfârşitul cooperării dintre Aliaţi şi începutul Războiului Rece, o perioadă de tensiuni şi rivalităţi între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, dar și împărțirea continentului european în sfere de influență.
Citeşte şi: CSAT se întruneşte azi, după Reuniunea pentru Pace de la Paris