Soarele are întâlnire cu Luna, care va ascunde o parte a astrului sâmbătă, în timpul unei eclipse parţiale vizibile pe o parte din emisfera nordică, din estul Canadei până în Siberia.
Eclipsa, a şaptesprezecea a secolului XXI şi prima a anului, va dura aproximativ patru ore. Ea va începe la 08:50 GMT (10:50 la Bucureşti) şi se va încheia în jurul orei 12:43 GMT (14:43 la Bucureşti).
„Primii care o vor vedea vor fi locuitorii din Mauritania şi Maroc, iar ultimii cei din nordul Siberiei”, a declarat pentru AFP Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL, însărcinat cu calcularea efemeridei pentru Franţa.
Ea va fi vizibilă şi în Europa, potrivit Laboratorului Temps-Espace de la Observatorul din Paris. Eclipsa va atinge punctul maxim la 10.47 GMT (12.47 ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.
Aici eclipsa va fi cea mai spectaculoasă, acoperind 90% din suprafaţa aparentă a Soarelui. Totuşi, nu suficient pentru ca cerul să fie întunecat.
Eclipsa poate fi vizibilă și în România
În România, eclipsa de Soare va putea fi văzută din partea de vest şi nord-vest.
Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puţin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii va fi de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul ţării. Fenomenul începe în jurul orei 13, are maximul în jurul orei 13:20 şi se termină la maxim 20 de minute după ce are maximul, notează astro-urseanu.ro.
Maximul de acoperire al Soarelui se va vedea din preajma oraşului Satu-Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa va avea cea mai lungă durată, de 39 minute.
CITEȘTE ȘI: Muzeul Olteniei Craiova marchează 110 ani de existență