Comisia parlamentară pentru controlul SIE a confirmat influența Federației Ruse în alegerile din România. Serviciul de Informații Externe a cerut ajutorul serviciilor secrete ale altor țări pentru a preveni alte posibile atacuri hibride din partea Rusiei în timpul scrutinului prezidențial din luna mai.
Într-un comunicat de presă al Comisiei pentru controlul SIE, se mai precizează, de asemenea, că există „riscuri concrete” ca Federația Rusă să intervină în procesul electoral din România prin „amplificarea tensiunilor” sau prin „atacuri cibernetice ori campanii de influență”.
„Protejarea României și a cetățenilor de amenințările externe, informarea periodică a beneficiarilor legali și a partenerilor externi, culegerea de informații relevante și rapide, monitorizarea în timp real, sprijinul și suportul aliaților NATO și partenerilor UE, trebuie să rămână obiective și piloni principali ai activității SIE” a declarat Alexandru Muraru, Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SIE.
Specialiștii Serviciului de Informații Externe monitorizează în permanență situația internațională și identifică
Experții și specialiștii Serviciului de Informații Externe monitorizează în permanență situația internațională și identifică, în timp real, eventualele amenințări la adresa securității naționale, punând la dispoziția beneficiarilor legali informații despre dezvoltările și evoluțiile situațiilor identificate, se mai precizează în comunicatul citat.
„În privința intențiilor de interferență externă asupra proceselor electorale europene și românești, se confirmă existența unor riscuri concrete din partea Federației Ruse, fie prin amplificarea tensiunilor, a atacurilor cibernetice ori a campaniilor de influență”, a transmis lexandru Muraru, Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SIE.
Comisia își exprimă preocuparea față de posibilitatea unor interferențe externe
În mod special, Comisia își exprimă preocuparea față de posibilitatea unor interferențe externe, în special din partea Federației Ruse, în procesul electoral din România, acest subiect fiind tratat cu maximă seriozitate și inclus printre temele prioritare de acțiune în anul 2025.
Amintim că judecătorii Curții Constituționale au decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024. A fost o decizie fără precedent, după ce au apărut informații că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat, mai exact au apărut acuzații, negate de Rusia, că Moscova s-a amestecat în procesul electoral din țara noastră.
Citeşte şi: Cresc taxele de drum în Bulgaria. Taxa Toll și vinieta electronică, modificate