10.3 C
Craiova
vineri, 4 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Trump a semnat noi tarife globale uriașe

(VIDEO) Trump a semnat noi tarife globale uriașe

-

Președintele Donald Trump a anunțat noi tarife pentru toate mărfurile care intră în SUA, în cea mai mare tulburare a ordinii comerciale internaționale de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Planul său stabilește un tarif de bază de 10% pentru toate importurile, în conformitate cu propunerea sa din timpul campaniei de anul trecut la Casa Albă.

Articolele de la aproximativ 60 de parteneri comerciali pe care Casa Albă i-a descris ca fiind „cei mai mari infractori”, inclusiv Uniunea Europeană și China, se confruntă cu rate mai mari – rambursare pentru politicile comerciale neloiale, a spus Trump.

Analiştii au spus că escaladarea războiului comercial ar putea duce la preţuri mai mari pentru americani şi o creştere mai lentă în SUA, în timp ce unele ţări din întreaga lume ar putea fi scufundate în recesiune.

Trump a aruncat o bombă nucleară asupra sistemului comercial global

Dar în anunțul de miercuri de la Casa Albă, Trump a spus că măsurile sunt necesare deoarece țările profitau de SUA prin impunerea de tarife mari și alte bariere comerciale.

Declarând situația de urgență națională, președintele republican a spus că SUA au fost de mai bine de cinci decenii „jefuite, violate de națiunile apropiate și îndepărtate, atât prietene, cât și dușmane deopotrivă”.

„Este declarația noastră de independență economică”, a spus Trump în Grădina de Trandafiri, pe fundalul steagurilor SUA.

Casa Albă a declarat că SUA vor începe să perceapă tarifele de 10% pe 5 aprilie, taxele mai mari pentru anumite națiuni începând cu 9 aprilie. „Astăzi susținem muncitorul american și, în sfârșit, punem America pe primul loc”, a spus Trump, numind-o „una dintre cele mai importante zile, în opinia mea, din istoria Americii”.

Decizia sa i-a uimit pe mulți analiști.

„Tocmai a aruncat o bombă nucleară asupra sistemului comercial global”, a declarat Ken Rogoff, fost economist-șef la Fondul Monetar Internațional, pentru BBC.

Canada și Mexic nu sunt afectate

Tarifele sunt taxe la import. Pe parcursul campaniei de anul trecut, Trump a spus că le va folosi pentru a stimula producția, promițând o nouă eră a prosperității SUA.

Taxele de import ar putea ridica venituri de 2,2 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) până în 2034, potrivit Biroului bugetar al Congresului, nepartizan.

El a petrecut săptămâni întregi previzionand anunțul de miercuri, care a urmat alte comenzi de majorare a tarifelor la importurile din China, mașini străine, oțel și aluminiu și cu 25% la unele mărfuri din Mexic și Canada.

Deocamdată, Casa Albă a spus că ultimele modificări nu vor schimba nimic pentru Mexic și Canada, doi dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai Americii.

Taxele pentru alte țări

Dar alți aliați se vor confrunta cu noi tarife, inclusiv 10% pentru Marea Britanie și 20% pentru Uniunea Europeană, a spus Trump.

Măsura introduce un nou tarif de 34% pentru mărfurile din China, pe lângă o taxă existentă de 20%, ducând taxele totale la cel puțin 54%.

Tariful va fi de 24% pentru mărfurile din Japonia și de 26% din India.

Unele dintre cele mai mari taxe vor afecta exporturile din țările care au cunoscut o grămadă de investiții în ultimii ani, deoarece firmele au mutat lanțurile de aprovizionare din China în urma tarifelor în primul mandat al lui Trump.

Mărfurile din Vietnam și Cambodgia vor fi afectate cu 46% și, respectiv, 49%.

Taxele mai mari vor cădea și asupra națiunilor mult mai mici, produsele din țara sud-africană Lesotho fiind confruntați cu 50%.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a avertizat alte țări să nu riposteze.

„Sfatul meu pentru fiecare țară în acest moment este să nu răzbunați”, a spus Bessent pentru Fox News. „Stai pe spate, ia-o, hai să vedem cum merge. Pentru că dacă ripostezi, va exista o escaladare”, a spus el. „Dacă nu răzbuni, acesta este filigranul maxim”.

China a declarat că va lua „contramăsuri hotărâte pentru a-și proteja drepturile și interesele”

Mai târziu, însă, Ministerul Comerțului din China a declarat că s-a opus „ferm” noilor tarife ale SUA și va lua „contramăsuri hotărâte pentru a-și proteja drepturile și interesele”.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai spus că se pregătește să ia măsuri suplimentare împotriva SUA în cazul în care negocierile eșuează.

Noile taxe vor afecta mii de miliarde de dolari în comerț, creând probabil terenul pentru prețuri mai mari în SUA la îmbrăcăminte, vin european, biciclete, jucării și mii de alte articole.

Multe țări vor ajunge probabil într-o recesiune

Olu Sonola, șeful departamentului de cercetare economică din SUA la agenția Fitch Ratings, a declarat că măsurile vor aduce tariful SUA la nivelul care era în vigoare în 1910.

„Multe țări vor ajunge probabil într-o recesiune”, a spus el. Bursa americană era închisă pentru tranzacționare în momentul în care Trump și-a făcut anunțul, pe care l-a catalogat drept „Ziua Eliberării”.

Dar acțiunile din regiunea Asia-Pacific s-au deschis în scădere joi dimineață.

Indicele bursier de referință al Japoniei, Nikkei 225, a scăzut cu 4% la începutul tranzacțiilor. ASX 200 din Australia a fost cu aproximativ 2% mai mic.

Analistul Wedbush Securities, Dan Ives, a descris tarifele drept „mai proaste decât cel mai rău caz” pe care îl anticipaseră investitorii.

Dar el a spus că crede că vor exista negocieri și scutiri.

Trump și-a descris măsurile drept „reciproce”

Trump și-a descris măsurile drept „reciproce” – intenționându-le ca o represalie față de politicile altor țări despre care, spune el, alimentează dezechilibre comerciale mari. Acestea includ tarife mari, precum și Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) sau reglementări care interzic alimentele cu urme de anumite substanțe chimice.

De asemenea, Trump a reluat planurile de a pune capăt tratamentului fără taxe pentru pachetele mici din China începând cu luna mai, o mișcare care i-ar afecta pe rivalii companiei Amazon precum Shein și Temu.

El a confirmat că o taxă de 25% la importul tuturor mașinilor de fabricație străină, pe care a anunțat-o săptămâna trecută, va începe de la miezul nopții.

Și și-a repetat intenția de a atinge anumite articole care au fost scutite de acțiunea de miercuri, cum ar fi cuprul și produsele farmaceutice, cu tarife separate.

Citește și: Adevăratul top al celor mai performante şcoli din Craiova la simularea evaluării naţionale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cupa României / „U” Craiova s-a oprit în sferturi....

Universitatea Craiova a ratat calificarea în semifinalele Cupei României,...

ȘTIRI GdS