Administrația Trump l-a demis pe directorul Agenției Naționale de Securitate (NSA), relatează CNN, care citează surse din comisiile de specialitate ale Congresului.
Odată cu generalul Timothy Haugh – care conducea și Comandamentul cibernetic al SUA – a fost demisă și adjuncta sa, Wendy Noble, adaugă sursa citată. Haugh deținea funcția de șef al NSA din februarie 2024. Este de așteptat ca interimatul la conducerea NSA să fie preluat de general-locotenentul William Hartman, adjunctul Comandamentului Cibernetic.
Nu a fost clar de ce Haugh și Noble au fost concediați, însă CNN notează că demiterea lor se adaugă altor înlocuiri la vârful comunității serviciilor de informații din SUA.
Comandamentul Cibernetic și NSA au refuzat să comenteze demiterile.
CNN semnalează, de asemenea, că Laura Loomer, o activistă de extremă dreapta care a susținut că atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost concepute și operate chiar de SUA, l-a îndemnat pe Donald Trump într-o întâlnire recentă să-i dea afară pe directorii de agenții de informații care nu-i sunt loiali.
Comandamentul Cibernetic și NSA au refuzat să comenteze demiterile. CNN a contactat pentru comentarii și Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.
Luna trecută, generalul Haugh l-a primit pe miliardarul Elon Musk la sediul NSA de la Fort Meade, statul Maryland.
Mulți angajați se tem că ar putea fi concediați în orice moment
Musk conduce DOGE, agenția care se ocupă de eficiența guvernamentală în Administrația Trump și care a concediat în lunile februarie și martie aproximativ 300.000 de funcționari și colaboratori ai agențiilor federale din SUA.
Foști și actuali oficiali din sectorul Apărării din SUA au declarat pentru CNN, la adăpostul anonimatului, că există o „cultură a fricii” în creștere în rândurile ofițerilor de la Pentagon.
Mulți angajați se tem că ar putea fi concediați în orice moment pentru vina de a fi avut un comportament considerat insuficient de loial președintelui Trump.
Ce sunt NSA și Comandamentul Cibernetic al SUA
NSA este una dintre cele mai puternice și mai importante agenții de spionaj ale guvernului SUA.
Spărgătorii de coduri și agenții săi desfășoară operațiuni în întreaga lume, furnizând informații care ajung la președintele SUA și la consilierii acestuia.
Comandamentul cibernetic al SUA a fost înființat în urmă cu peste un deceniu pentru a combate amenințările străine în creștere.
Instituția a avut un rol proeminent în apărarea alegerilor din SUA împotriva influenței și interferenței străine, inclusiv prin anihilarea unei ferme rusești de troli în alegerile din 2018 și contracararea hackerilor iranieni în alegerile din 2020.