Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump să renunțe la noile tarife vamale, au dezvăluit surse din anturajul acestora pentru The Washington Post.
În weekend, Musk l-a criticat pe rețelele sociale pe unul dintre principalii consilieri de la Casa Albă pentru planul agresiv de taxe vamale. Apoi i s-a adresat direct lui Trump și i-a cerut să renunțe la ele, au declarat două surse pentru WP. Intervenția lui Musk însă nu a avut succes până acum, precizează acestea.
Dezacord între CEO-ul Tesla și președintele SUA
Schimbul de replici marchează cel mai important dezacord între CEO-ul Tesla și președintele SUA, notează The Washington Post. Trump a amenințat luni că va adăuga noi tarife de 50% asupra importurilor din China, pe lângă taxele de 34 % pe care le-a anunțat săptămâna trecută. Președintele a semnalat că este deschis la negocieri cu privire la unele aspecte ale politicii sale. Între timp, Musk a postat pe X un videoclip în care regretatul economist conservator Milton Friedman a prezentat beneficiile cooperării comerciale internaționale.
Musk l-a atacat pe consilierul comercial al Casei Albe pentru dezvoltarea planurilor tarifare
Sâmbătă, Musk l-a atacat pe consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, pentru dezvoltarea planurilor tarifare. „Un doctorat în economie de la Harvard este un lucru rău, nu un lucru bun”, a scris miliardarul pe X. Navarro nu a răspuns comentariilor. De asemenea, într-un interviu acordat vicepremierului italian Matteo Salvini în weekend, Musk a mai spus că ar dori să vadă o „zonă de liber schimb” între Europa și Statele Unite.
„La sfârșitul zilei, sper că se va conveni că atât Europa, cât și Statele Unite ar trebui să treacă în mod ideal, în opinia mea, la o situație cu tarife zero”, a precizat el. Musk a mai spus că și-ar dori mai multă libertate pentru oameni de a se deplasa între țările din Europa și Statele Unite și de a lucra în oricare dintre ele „dacă doresc”.
Miliardarul s-a opus tarifelor încă din primul mandat al lui Trump
„Acesta a fost cu siguranță sfatul meu pentru președinte”, a spus el. Miliardarul s-a opus tarifelor încă din primul mandat al lui Trump, când compania sa a intentat un proces prin care încerca să anuleze taxa pe importurile Tesla din China în Statele Unite.
Mulți dintre liderii din domeniul afacerilor și tehnologiei care au susținut candidatura lui Trump au fost uimiți de decizia președintelui de a aplica tarife atât de mari și la fel de dezamăgiți că nu au putut exercita o influență mai mare asupra politicii, au declarat cele două persoane familiarizate cu această chestiune. Persoane din anturajul șefului Tesla au făcut apeluri directe către prieteni din administrația Trump, inclusiv vicepreședintele JD Vance și Musk, susținând alte politici mai rezonabile.
Lobby pe lângă membrii administrației Trump pentru politici mai moderate
Oameni de afaceri au lucrat în weekend pentru a crea un grup informal care ar face lobby pe lângă membrii administrației Trump pentru politici mai moderate, a declarat una dintre surse pentru The Washington Post. Mulți dintre aceștia l-au sprijinit pe Trump anul trecut, deși știau că tarifele ridicate pe care acesta le-a promis de mult timp ar putea fi distructive atât pentru industria tehnologică, cât și pentru economie în ansamblu, dar au considerat că Trump ar putea fi influențat de consilieri precum secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, să adopte o abordare mai blândă, au declarat persoanele respective.
Cererile lui Musk vin după anunțul lui Trump, de săptămâna trecută, privind un tarif de bază de 10% pentru toate importurile în SUA și a unor taxe mai mari pentru zeci de alte țări. Vânzările trimestriale ale companiei sale auto Tesla au scăzut brusc pe fondul reacțiilor împotriva rolului său de consilier al lui Trump. Acțiunile sale se tranzacționau la 233,29 dolari la ultima închidere de luni, în scădere cu peste 42% de la începutul anului. Musk a declarat anterior că impactul tarifelor auto asupra Tesla este „semnificativ”.
Citeşte şi: NBC: Pentagonul ia în calcul retragerea a 10.000 de militari SUA din Europa de Est, inclusiv România