19.5 C
Craiova
duminică, 13 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUE răspunde la tarifele lui Trump cu taxe de 25% pe importurile din SUA

UE răspunde la tarifele lui Trump cu taxe de 25% pe importurile din SUA

UE răspunde la tarifele lui Trump cu taxe de 25% pe importurile din SUA. Comisia Europeană a propus, luni, aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% pentru importuri de produse americane în UE, ca răspuns la taxele impuse de administraţia Trump pentru oţelul şi aluminiul europene, conform unui document citat de Agerpres.

Este prevăzut ca statele membre să se pronunţe, miercuri, în legătură cu acest prim răspuns al blocului european la tarifele anunţate de guvernul american, dar pentru a bloca taxele europene va fi nevoie de o majoritate calificată.

Documentul, concret, face distincţie între produsele pentru care UE va aplica taxe începând din 15 aprilie, dacă statele membre vor valida lista propusă de executivul european, şi produsele care vor fi taxate începând din 16 mai.

Primul grup include produsele pe care blocul european le-a taxat deja la criza comercială din 2018, dar dintre acestea a ieşit, de exemplul, whisky-ul bourbon, care era taxat anterior.

Formal, ceea ce face UE cu acest prim grup de produse este să nu extindă suspendarea taxelor cu care răspunsese cu ani în urmă la primul război comercial declanşat de Donald Trump.

Pe această listă variată se află, de exemplu, porumbul dulce sau orezul, trabucurile, ţigările, uleiurile esenţiale, încălţămintea, diverse tipuri de mobilier, sticla securizată sau optică.

CE propune o altă listă extinsă de produse americane pentru care se vor aplica taxe

În al doilea rând, Comisia Europeană propune o altă listă extinsă de produse americane pentru care se vor aplica taxe de până la 25% începând cu 16 mai, pentru a respecta termele de comunicare stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Această listă include de la minerale şi concentrat de cupru, la elemente foarte specifice utilizate în construcţii de inginerie civilă, precum şine cu fante, diferite tipuri de ţevi metalice, până la găini ouătoare, diverse tipuri de carne de pasăre, sau cafea, printre altele.

UE va lăsa pentru 1 decembrie începerea taxării pentru o listă foarte scurtă de cinci produse precum migdale şi soia.

Comisia Europeană a scos, în cele din urmă, whisky-ul bourbon de pe lista produselor din SUA cărora li se vor aplica taxe, deşi se afla pe lista iniţială elaborată în martie.

Trump a ameninţat cu impunerea unor taxe de 200% pentru vinul şi alte băuturi alcoolice europene

Comisia Europeană răspunde, astfel, solicitărilor unor state care au cerut retragerea whiskey-ului bourbon, după ce Donald Trump a ameninţat cu impunerea unor taxe de 200% pentru vinul şi alte băuturi alcoolice europene dacă acest tip de whisky va fi inclus pe lista de produse taxabile.

Această primă rundă de represalii răspunde doar taxelor de 25% pe care Statele Unite le aplică, de la mijlocul lui martie, importurilor de oţel şi aluminiu provenite din UE.

Cele 27 de state membre au avut o discuţie politică, luni, la nivel de miniştri ai comerţului, în legătură cu rundele de contra-atac pentru a răspunde la taxele pe care administraţia Trump le califică drept „reciproce”.

Varianta preferată de UE este negocierea cu guvernul de la Washington

Varianta preferată de UE este negocierea cu guvernul de la Washington şi în această logică se încadrează oferta europeană de a elimina toate taxele în ceea ce priveşte comerţul cu produse industriale, dar specifică faptul „că menţine toate opţiunile pe masă” în cazul în care guvernul american ţine închis dialogul.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, luni, că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord în privința taxelor.

„Am oferit taxe «zero pentru zero» pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali, pentru că Europa întotdeauna este pregătită pentru un acord bun, așa că îl menținem pe masă. Dar, de asemenea, suntem pregătiți pentru a răspunde cu contramăsuri și a ne apăra interesele”, a spus von der Leyen.

Surse europene au precizat că oferta de aplicare a unor taxe zero în mod reciproc în cazul bunurilor industriale a fost parte din negocierile pe care le-a avut cu autoritățile americane comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, ultimele discuții având loc săptămâna trecută.

Trump a refuzat oferta

Totuși, Trump a refuzat oferta, spunând că „nu are în vedere” implementarea unei pauze în aplicarea tarifelor. Acesta a afirmat că „pot exista tarife permanente şi pot exista, de asemenea, negocieri”.

„Ei bine, nu ne gândim la asta. Avem multe, multe țări care vin să negocieze acorduri cu noi. Iar acestea vor fi acorduri corecte. În anumite cazuri, vor plăti tarife substanțiale. Vor fi acorduri corecte. După cum știți, am vorbit în această dimineață cu prim-ministrul Japoniei și am avut o conversație foarte bună”, a spus președintele.

Întrebat despre mesajele contradictorii ale administrației sale privind negocierea tarifelor, Trump a susținut că „ambele pot fi adevărate”.

Citeşte şi: Elon Musk i-a cerut lui Donald Trump să renunțe la noile tarife vamale



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS