Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia din Capitală, a explicat ce se întâmplă în momentul în care o persoană consumă mai multe tipuri de droguri simultan, în diferite combinaţii. Tânărul de 20 de ani care a murit pe 15 aprilie, în Bucureşti, după ce s-a drogat în locuinţa unui dealer de droguri, folosise o combinaţie de 6 tipuri de droguri, aşa cum au arătat analizele INML.
“Când o persoană cu adicţie îşi autoadministrează mai mult de două substanţe, interacţiunile sunt imposibil de preconizat”, a precizat dr. Spercu. Managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, dr. Irina Minescu, a explicat că situaţiile în care este vorba despre pacienţi care consumă o singură substanţă sunt foarte rare, de cele mai multe ori fiind vorba despre policonsum la vârsta de 14, 15 sau 16 ani, transmite News.ro.
Pericol de supradoză și chiar deces
Atunci când o persoană utilizează simultan mai multe substanţe, cum ar fi benzodiazepinele, heroina, canabisul, efectele lor nu doar că se adună, ci se intensifică reciproc şi cresc semnificativ pericolul de supradoză, comă şi chiar deces, spune medicul George Spercu.
Dr. Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică şi managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, a explicat pentru News.ro că policonsumul – consumul de mai multe substanţe simultan – este întâlnit din păcate la adolescenţi de 14, 15 şi 16 ani. De obicei, tinerii încep cu canabisul, însă acesta este o poartă către drogurole de mare risc.
„Tânărul din povestea aceasta tristă avea 20 de ani. Din nefericire, noi vedem acest policonsum la adolescenţi, adolescenţi însemnând 14, 15, 16 ani . Rar am avut un caz care să aibă o singură substanţă de consum. De obicei, încep cu canabis, dar se ştie că iarba, cum spun ei, este doar poarta către drogurile de mare risc. Citește continuarea aici.