14.4 C
Craiova
marți, 22 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, marchează momentul răstignirii și îngropării Domnului Iisus Hristos.

Este una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, iar în popor circulă numeroase superstiții și obiceiuri legate de această dată.

Credincioșii respectă cu sfințenie aceste tradiții, în speranța că vor fi feriți de necazuri și vor avea parte de spor, sănătate și binecuvântare în restul anului.

Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare

În această zi de doliu și reculegere, se spune că munca aduce ghinion. O veche superstiție afirmă că dacă te apuci de treburi casnice în Vinerea Mare, acestea nu vor ieși bine, iar restul anului va fi plin de obstacole.

Prin urmare, este recomandat să nu speli, să nu coși, să nu gătești și să nu faci alte activități gospodărești. Nici vopsitul ouălor nu este permis, potrivit tradiției. Dacă nu ai reușit să faci acest lucru în Joia Mare, mai ai voie să le vopsești doar sâmbătă, înainte de Înviere.

Sacrificarea animalelor este, de asemenea, interzisă, fiind considerată un act necuvenit într-o zi de mare durere.

Pe lista alimentelor care nu trebuie consumate în această zi se află urzicile și oțetul. Se crede că Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet atunci când i-a fost sete pe cruce.

Tot în această zi nu este bine să te tunzi, spun bătrânii, iar femeile evită să pregătească borș sau să coacă pâine, considerând că acestea pot atrage necazuri.

Obiceiuri respectate cu strictețe în Vinerea Mare

Vinerea Mare este zi de post aspru. Se ține post negru, adică fără apă și fără mâncare, pentru iertarea păcatelor și pentru sănătate trupească și sufletească.

Seara, credincioșii participă la slujba Prohodului, după care are loc tradiționala înconjurare a bisericii cu Sfântul Epitaf. După încheierea ceremoniei, preotul împarte florile aduse la slujbă, considerate binecuvântate și folosite în popor ca leac pentru diverse boli.

Se mai spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi unul bogat și roditor. Dacă vremea e uscată, se crede că recolta va fi slabă.

În unele zone, oamenii merg la cimitir cu lumânări aprinse pentru a vesti și morților apropierea Sărbătorii Învierii. Există și obiceiul de a ocoli casa de trei ori cu lumânarea aprinsă și de a face semnul crucii în cele patru colțuri ale locuinței, pentru protecție.

Unii români obișnuiesc să se scufunde în apă rece de trei ori, crezând că acest gest le va aduce sănătate pentru tot restul anului. De asemenea, în dimineața acestei zile, gospodarii afumă casa cu tămâie pentru a alunga spiritele rele și pentru a feri pomii de dăunători.

Citește și: 22 de percheziți în Mehedinți și Ilfov la traficanți de droguri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS