Cardinalii se întâlnesc, azi, pentru a planifica înmormântarea Papei Francisc, la care lideri din întreaga lume vor participa înaintea unui conclav de luna viitoare pentru a alege un nou șef al Bisericii Romano-Catolice.
Francisc, de 88 de ani, a murit pe neașteptate luni, după ce a suferit un accident vascular cerebral și un stop cardiac, a spus Vaticanul, punând capăt unei domnii adesea tulburi în care s-a ciocnit în mod repetat cu tradiționaliștii și i-a susținut pe cei săraci și marginalizați.
Pontiful a petrecut cinci săptămâni în spital la începutul acestui an pentru pneumonie dublă. Dar s-a întors la casa sa din Vatican în urmă cu aproape o lună și părea că își revine, apărând în Piața Sf. Petru în Duminica Paștelui.
Moartea sa subită a pus în mișcare ritualuri străvechi, deoarece Biserica de 1,4 miliarde de membri a început tranziția de la un papă la altul, inclusiv ruperea „Inelului papei” și a sigiliului de plumb, astfel încât să nu poată fi folosite de nimeni altcineva.
„Vrem să-i mulțumim Domnului pentru darurile pe care le-a dat întregii Biserici cu slujirea apostolică a Papei Francisc, un pelerin al speranței”, a spus cardinalul Mauro Gambetti, care a condus rugăciunile în Piața Sf. Petru luni seară.
Președintele Trump va participa la funeralii
Toți cardinalii aflați în prezent la Roma au fost invitați să se adune la Vatican la ora 9 a.m. (0700 GMT), unde trebuia să facă planuri de înmormântare.
Președintele american Donald Trump, care s-a ciocnit în repetate rânduri cu papa în legătură cu imigrația, a spus că el și soția sa vor zbura la Roma pentru eveniment. Printre alți șefi de stat care urmează să participe s-au numărat și Javier Milei, președintele Argentinei natale a lui Francisc.
Vaticanul a spus că se așteaptă ca ceremonia să aibă loc undeva între vineri și duminică. Într-o rupere de tradiție, Francisc a confirmat în testamentul său final eliberat luni că dorește să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Majore din Roma și nu în Bazilica Sf. Petru.
Funcționarea Bisericii până la alegerea unui nou Papă
Adunarea cardinalilor va analiza, de asemenea, funcționarea zilnică a Bisericii în perioada înainte de alegerea unui nou papă.
Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15 până la 20 de zile după moartea unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai. Aproximativ 135 de cardinali sunt eligibili să participe la votul extrem de secret, care se poate întinde pe câteva zile, potrivit Reuters.
Calitățile unui nou Papă
Papa Francisc a moștenit o Biserică în dezordine și a muncit din greu pentru a revizui administrația centrală a Vaticanului, a elimina corupția și, după un început lent, a înfrunta flagelul abuzului asupra copiilor în rândurile preoției.
El s-a ciocnit adesea cu conservatorii, nostalgici pentru un trecut tradițional, care îl vedeau pe Francisc ca fiind prea liberal și prea adaptabil cu grupurile minoritare, cum ar fi comunitatea LGBTQ.
Francisc a numit aproape 80% dintre cardinalii alegători împrăștiați în lume, care vor alege următorul papă, sporind, dar negarantând, posibilitatea ca succesorul său să-și continue politicile progresiste.
Mulți dintre cardinali sunt puțin cunoscuți în afara propriilor țări și vor avea șansa de a se cunoaște între ei la întâlniri cunoscute sub numele de Congregații Generale care au loc în zilele înainte de începerea unui conclav și unde se va contura un profil al calităților necesare următorului papă.
Vaticanul a declarat luni seara că personalul și oficialii din cadrul Sfântului Scaun ar putea începe imediat să-și aducă omagiu în fața trupului Papei la reședința Santa Marta, unde Francisc și-a stabilit casa în 2013, evitând marele palat apostolic în care locuiseră predecesorii săi.
Trupul său ar putea fi mutat în Bazilica Sf. Petru încă de miercuri dimineață pentru ca credincioșii să îl viziteze, a spus Vaticanul.
Citește și: (VIDEO) O nemţoaică a murit într-un accident de ATV în Mehedinţi