Pe fondul scăderii dolarului american, prețul aurului a atins un nou record istoric marți, 22 aprilie, atât la nivel global. Moneda se depreciază în contextul conflictului dintre președintele Donald Trump cu șeful Rezervei Federale americane, iar piețele financiare internaționale arată un impact clar al situației din SUA.
Gramul de aur s-a scumpit marți cu 13,5413 lei (2,89%), ajungând la o cotație de 480,8399 lei, de la 467,2986 lei, cât anunțase joi Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record, potrivit ziare.com.
Moneda națională s-a depreciat nesemnificativ în raport cu euro
Moneda națională s-a depreciat nesemnificativ în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9774 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei.
Leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3291 lei, în scădere cu 4,65 bani (-1,06%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,3756 lei.
Moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,3406 lei, în scădere cu 1,48 bani (-0,27%), față de 5,3554 lei, cotația anterioară.
Creșterea prețului aurului și scăderea dolarului american, la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani
Creșterea prețului aurului și scăderea dolarului american la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani au fost cauzate de mesajele președintelui Donald Trump.
Deși banca națională americană, Rezerva Federală, este independentă în SUA, Trump a cerut în mod repetat demiterea directorului instituției, Jerome Powell.
Totul a început după un apel al lui Trump către Rezerva Federală, în care îi cere să scadă dobânda de referință în „mod preventiv” pentru a impulsiona creșterea economică. Instituția nu a comentat dar nici nu a pus în aplicare cererea lui Trump.
Citeşte şi: Rețeaua rusească de dezinformare Matrioșka, campanie care vizează Republica Moldova