Anul trecut, România s-a aflat între ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul din cumpărăturile on-line ce revine achiziției de cărți.
La nivel european, achizițiile de cărți tipărite de pe internet depășesc cu mult descărcările de cărți electronice și audio. Românii sunt între ultimii europeni atât în privința cumpărării de pe internet a cărților tipărite, cât și a cărților electronice și audio, potrivit ziare.com.
Cumpărarea de cărți tipărite, preferată de europeni
Astfel, cumpărarea de cărți tipărite, reviste sau ziare de pe internet a fost preferată în 2024 de 14,7% dintre rezidenții Uniunii Europene care au făcut anul trecut achiziții on-line. În perioada 2020 – 2024, procentul a fost la nivel european de 14,21% în 2020, anul pandemiei, a urcat ușor la 14,54% în 2021, pentru ca apoi să scadă la 12,74% și 13,37% în 2022 și 2023, după care a urmat revenirea la peste 14% de anul trecut. De cealaltă parte, doar 6,8% dintre europeni au descărcat de pe internet cărți electronice sau ziare.
România, pondere în creștere
Cele mai mari cote de rezidenți în Uniunea Europeană care au cumpărat în 2024 on-line cărți tipărite, reviste sau ziare au fost raportate în Irlanda (28,3%), Olanda (23,5%) și Luxemburg (22,7%). Urmează în clasament țări precum Germania, Austria, Franța, Spania, Suedia și Danemarca.
În schimb, cele mai mici cote au fost raportate în Cipru (2%), Letonia (3,8%) și România (5,3%). Deși are a treia cea mai mică pondere din Uniunea Europeană în 2024, în România procentul celor care cumpără cărți tipărite de pe internet este în creștere.
Astfel, cota de 5,3% din 2024 vine după procente de 3,21%, 3,51%, 4,10% și 4,31% înregistrate în perioada 2020-2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene și analizate de Risco.ro.
România, codașă și la cărțile electronice
Pentru cărți electronice și cărți audio, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Irlanda (22,3%), Danemarca (19,7%) și Luxemburg (13,3%). La polul opus, cele mai scăzute proporții au fost raportate în Bulgaria (1,8%), Letonia (2,5%) și România (2,6%). În 3 țări ale Uniunii Europene – Danemarca, Cipru și Finlanda – ponderea populației care a cumpărat cărți electronice și cărți audio a depășit-o pe cea a cărților tipărite.
Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor
În context, trebuie precizat că în data de 23 aprilie UNESCO celebrează Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor. În fiecare an, ca parte a sărbătorilor Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor, UNESCO și alte organizații internaționale aleg o Capitală Mondială a Cărții, care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei cărții – editori, vânzători de cărți și biblioteci.
Orașele selectate se angajează să promoveze cărțile și lectura pentru toate grupele de vârstă și în toate sectoarele societății, în țara gazdă și nu numai.
Citeşte şi: Concert extraordinar cu Felicia Filip la Târgu Jiu