Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servicii MAI https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/
Primele cărți de identitate electronice urmează să intre în posesia cetățenilor care au domiciliul în Capitală începând cu 12 mai.
‘Opțiunea pentru a solicita o Carte Electronică de Identitate poate fi exprimată oricând de către titular, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate’, a precizat MAI.
Se estimează că, până la finalizarea extinderii emiterii la nivel național a Cărții Electronice de Identitate, termenul de soluționare a cererii și eliberare va avea în medie un interval de 10 zile. După operaționalizarea CEI la nivelul întregii țări, perioada de așteptare pentru eliberarea documentului electronic de identitate se așteaptă să fie diminuată, a transmis MAI.
Ministerul de Interne reamintește că, odată cu finalizarea activităților tehnice prin extinderea emiterii Cărții Electronice de Identitate la nivel național, se va putea opta între a solicita eliberarea unei CEI sau a unei Cărți de Identitate Simple care nu va conține suport de stocare electronic (cip) și care va fi pusă în circulație în ultima decadă a lunii mai.
Conform MAI, principalele beneficii ale CEI, sunt dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, potrivit normelor europene, elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate, posibilitatea utilizării ca document de călătorie, acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Costuri pentru eliberarea CEI
Reamintim că prima Carte Electronică de Identitate se eliberează gratuit pentru cetățenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ulterior, pentru solicitarea eliberării altei Cărți Electronice de Identitate, cetățeanul va achita o taxă în valoare de 67 de lei. De asemenea, pentru eliberarea Cărții de Identitate Simple (CIS) solicitantul va achita o taxă în valoare 38 de lei, mai precizează MAI.
Principalele beneficii ale CEI
Principalele beneficii ale CEI sunt:
- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
- Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
- Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronica.
Următoarele faze ale extinderii
Preconizăm că în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;
Din luna iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.
Citește și: Vâlcea: Două persoane rănite, dintre care o minoră, într-un accident la Muereasca