25.5 C
Craiova
vineri, 25 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCare este protocolul la ceremonia de înmormântare a Papei Francisc

Care este protocolul la ceremonia de înmormântare a Papei Francisc

La Vatican, ritualul are rolul său. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, nici măcar culoarea unui nasture sau lungimea unei cravate. Chiar și pentru înmormântare există cod vestimentar. În pregătirea funeraliilor Papei Francisc, manualele de protocol intră în scenă cu precizia unei partituri baroce.

Costume și rochii negre și sobre

Pentru bărbați, costumul sobru este obligatoriu – cravată neagră lungă, nasture negru pe reverul stâng, acolo unde pot fi purtate, fără exces, doar însemnele onorifice ale Vaticanului. Femeile trebuie să poarte rochii negre, ideal lungi, cu pălării sau văl pe cap și mănuși în aceeași nuanță. Singura bijuterie admisă: un discret șirag de perle. Eleganța, aici, e semnul respectului – dar și al unei ierarhii care nu moare odată cu cel comemorat.

Reprezentanții statelor și ai monarhiilor catolice vor purta robe negre, conforme cu protocolul strict al Vaticanului. Femeile din corpul diplomatic sau invitate oficiale vor purta rochii lungi negre, pălării sobre și, dacă sunt catolice, vor putea purta mantile negre.

Cardinalii vor fi îmbrăcați în roșu, culoare ce simbolizează sângele martirilor și angajamentul neclintit față de Biserică. Episcopii și ceilalți prelați înalți vor purta veșminte în nuanțe de violet, tradiționale pentru penitență și doliu, în timp ce membrii ordinelor monahale vor respecta simplitatea evanghelică prin robe austere.

Locuri bine stabilite la înmormântare

Ceremonia de sâmbătă va aduce la Roma lideri din toate colțurile lumii, dar locurile nu sunt ocupate la întâmplare. În primul rând vor sta președinții Italiei și Argentinei, țara natală a Suveranului Pontif. Urmează capetele încoronate ale lumii catolice, Marele Maestru al Ordinului de Malta, apoi regii și reginele celorlalte confesiuni. Apoi, cu rigoare diplomatică, șefii de stat în ordine alfabetică… franceză, limba tradițională a protocolului internațional.

Autoritățile civile vor fi așezate pe partea dreaptă a esplanadei, cu fața spre bazilică. Cardinalii vor fi toți aliniați în fața intrării. Delegația italiană ar trebui să fie cea mai numeroasă, aproximativ șaptezeci de persoane în total. Și ar trebui să fie în primul rând în sectorul destinat demnitarilor, conform informațiilor ce s-au aflat din întâlnirile dintre birourile ceremoniale ale diferitelor instituții care vor reprezenta Republica la funeraliile de sâmbătă.

Vor fi prezenți președintele Republicii, Sergio Mattarella, însoțit de fiica sa Laura, prim-ministrul Giorgia Meloni care, întrucât ceremonia are loc într-un stat străin, Vaticanul, îl precede pe președintele Senatului, Ignazio La Russa, președintele Camerei, Lorenzo Fontana, președintele Curții Constituționale, Giovanni Amoroso, și ministrul de Externe, Antonio Tajani. Într-o altă secțiune se află restul delegației italiene, inclusiv o reprezentare a Camerei și a Senatului, a cărei componență, cu toate acestea, este încă în curs de definitivare.

Papa Francisc, îmbrăcat în culoarea martiriului

Papa Francisc nu va fi înmormântat în alb, culoarea speranței pascale, și nici în violet, culoarea penitenței, ci în roșu – o alegere simbolică profundă. Roșul este culoarea martiriului, amintind de moartea Sfântului Petru sub persecuția împăratului Nero, dar și de sacrificiul suprem al celor care și-au dat viața pentru credință. Totodată, roșul exprimă prezența Duhului Sfânt și arderea interioară a credinței. Prin această alegere, veșmântul funerar al Papei devine un semn vizibil al slujirii sale totale în numele Evangheliei și al Bisericii.

Meteorologii prognozează vreme uscată și însorită la Roma pentru întreaga zi, temperaturile ajungând la aproximativ 23°C la prânz, potrivit serviciilor de meteorologie care publică informații pe internet.

Citește și: AUR, acuzat de tentativă de mituire înainte de alegeri: Preoți ortodocși din Ilfov au primit plicuri cu pomelnice și câte 100 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS