Peste 250.000 de persoane au participat sâmbătă, în Piaţa Sf. Petru, la funeraliile Papei Francisc. Sicriul Papei Francisc a fost dus la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, pentru a fi înhumat, informează News.ro.
Slujba, care s-a încheiat la prânz (12.00, ora României), a fost marcată de mai multe salve de aplauze, la sosirea şi la plecarea sicriului, dar şi la pasaje din predică care au amintit opera Papei argentinian, decedat din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) luni, la vârsta de 88 de ani.
Sicriul a părăsit apoi Vaticanul la bordul papamobilului alb descoperit şi cu o capotă transparentă, și a fost dus de cealaltră parte a Tibrului, în centrul Cetăţii Eterne, la Bazilica Sf. Maria Mare, unde Francisc a ales să fie înhumat într-o ceremonie privată.
Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat de-a lungul cortegiului funebru, potrivit Vaticanului.
Francisc, un „Papă apropiat de oameni, cu inima deschisă tuturor”
Înainte de începutul ceremoniei funerare, preşedintele american Donald Trump, însoţit de soţia sa Melania, a intrat în Bazilica Sf. Petru şi s-a recules în faţa sicriului Papei, la fel ca ucraineanul Volodimir Zelenski, francezul Emmanuel Macron, brazilianul Lula şi argentinianul Javier Milei.
Transportat apoi în piaţă, sicriul, pe care a fost aşezat un exemplar al Evangheliilor, a tronat în faţa unui altar în aer liber, în majestuoasa Piaţă Sf. Petru, care nu i-a putut primi pe toţi credincioşii, care s-au revărsat pe marele bulevard al Concilierii.
Francisc a fost un „Papă apropiat de oameni, cu inima deschisă tuturor”, a subliniat cardianlul italian Giovanni Battista Re în predica sa, insistând asupra ”gesturilor” şi ”îndemnurilor (…) în favoarea refugiaţilor şi persoanelor deplasate”.
Între timp, poliția din Roma a comunicat că mii de credincioși s-au strâns de-a lungul traseului de șase kilometri al procesiunii funerare a defunctului Pontif, de la Catedrala Sfântul Petru la Bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma, unde va fi înmormântat.
Slujbe şi priveghiuri au loc în întreaga lume
În întreaga lume, slujbe şi priveghiuri au loc în memoria Pontifului al cărui mesaj viza dincolo de catolici.
La Buenos Aires, capitala argentiniană în care s-a născut Jorge Bergoglio în 1936, o slujbă în aer liber era prevăzută pentru astăzi.
Acest elan reflectă popularitatea acestui apărător neobosit al păcii, migranţilor şi celor marginalizaţi, care a devenit de-a lungul anilor o busolă morală într-o lume tot mai instabilă.
Situat într-o mică nişă în apropierea altarului dedicat Sfântului Francisc, mormântul sobru de marmură va purta drept singură inscripţie „Franciscus“, numele în latină al lui Francisc.
După aceste funeralii, toate privirile se îndreaptă către cei 135 de cardinali electori, în vârstă dee până la 80 de ani, convocaţi în Conclav să-l aleagă, în săptămânile următoare, cu uşile închise, în Capela Sixtină, pe succesorul Papei Francisc.
Citeşte şi: Un căprior de la Zoo Craiova a murit după ce a înghițit ambalaje de plastic aruncate de vizitatori