2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieConsiliul Judeţean Dolj: La loc comanda, banii înapoi!

Consiliul Judeţean Dolj: La loc comanda, banii înapoi!

Consiliul Judeţean Dolj începe să adune bani de unde poate pentru a completa bugetul pe anul 2019.

După primele şase luni ale anului 2019, judeţul Dolj nu a stat deloc bine la capitolul buget. Veniturile au fost mult mai mici decât se estimase, iar cheltuielile cu dezvoltarea infime comparativ cu prevederea semestrială.

Asta reiese din proiectul de hotărâre privind execuţia bugetului propriu al judeţului Dolj la data de 30 iunie 2019. Proiectul urmează să fie aprobat în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Tot atunci vor fi aprobate şi alte rectificări ale bugetelor de venituri şi cheltuieli la unele dintre instituţiile din subordinea CJ Dolj.

De fapt, acestea dau înapoi din banii primiţi în primăvară, când s-a aprobat bugetul, pe motiv că nu mai au timp să-i cheltuiască sau au făcut economii şi nu mai au ce face cu restul de bani. Să le luăm pe rând.

Anul acesta nu prea au fost bani pentru investiţii

Aşa cum menţionam mai sus, cifrele prezentate în proiectul de hotărâre privind execuţia bugetului propriu al judeţului Dolj pe primele şase luni ale anului nu par deloc optimiste. Dimpotrivă. Diferenţa dintre veniturile realizate şi cele prevăzute este uriaşă.

Şi cheltuielile pe secţiunea de dezvoltare ridică un mare semn de întrebare, pentru că ele sunt extrem de mici în comparaţie cu prevederea semestrială.

Practic, ele ar arăta negru pe alb că anul acesta nu prea au fost bani pentru investiţii.

Consiliul Judeţean Dolj, cifrele catastrofă din bugetul judeţului

În 2019, bugetul propriu al judeţului Dolj a fost de 292.281.000 de lei – pentru secţiunea de funcţionare şi de 298.657.000 de lei – pentru secţiunea de dezvoltare. Din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli la data de 30 iunie 2019, veniturile au fost realizate în valoare de 165.825.000 de lei, faţă de prevederea semestrială de 258.906.000 lei. Cu 93.081.000 de lei mai puţin.

Prin urmare, şi cheltuielile totale au fost executate în sumă de 142.325.000 de lei, faţă de prevederea semestrială de 292.251.000 de lei.

„Execuţia cheltuielilor de capital prevăzute în anul 2019 pentru bugetul local şi pentru bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii prezintă unele nerealizări, deoarece, elaborarea documentaţiilor de atribuire a contractelor, demararea procedurilor privind achiziţionarea lucrărilor, validarea şi publicarea în SEAP a anunţurilor de participare, termenele privind deschiderea şi evaluarea ofertelor, inclusiv semnarea contractelor de achiziţie publică, trebuie să respecte termenele legale“, este explicaţia care apare în raportul din spatele proiectului de hotărâre privind execuţia bugetului propriu al judeţului Dolj.

Cu alte cuvinte, nu a fost timp suficient pentru ducerea la bun sfârşit a investiţiilor propuse.

110 milioane de lei mai puţin la investiţii

Tot din proiectul de hotărâre sus menţionat aflăm că „pentru bugetul local, cheltuielile secţiunii de funcţionare au fost executate în sumă de 128.283.000 de lei, faţă de prevederea semestrială de 168.230.000 de lei“.

În schimb, la secţiunea de dezvoltare raportul este catastrofal: cheltuieli în sumă de 14.042.000 de lei, faţă de prevederea semestrială de 124.021.000 de lei. Cu aproape 110 milioane de lei mai puţin la investiţii!

În fine, pentru bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, cheltuielile secţiunii de funcţionare au fost executate în sumă de 38.463.000 de lei, faţă de prevederea semestrială de 49.296.000 de lei.

Asta în timp ce execuţia cheltuielilor secţiunii de dezvoltare este în sumă de 101.000 lei, faţă de prevederea semestrială de 4.238.000 de lei.

Cine dă banii înapoi

Prin urmare, instituţiile au început să dea înapoi din banii primiţi în primăvară, când s-a aprobat bugetul. Spre exemplu, Muzeul de Artă anunţă disponibilizarea sumei de 1.218.000 lei, de la cheltuielile de capital alocate în acest an.

De unde „taie“ Muzeul de Artă? De la realizarea sistemului de iluminat muzeal – 1.154.000 lei, de la un SF pentru sistemul de climatizare – 40.000 de lei şi de la realizarea măsurilor de protecţie la incendiu – 33.000 de lei. Motivul? Nu au fost identificaţi operatori economici care să îndeplinească criteriile de atribuire sau nu au fost firme care să participe la procedurile de achiziţie.

Asta susţine Muzeul de Artă. Unde au fost ofertanţi se motivează că timpul scurt până la sfârşitul anului nu permite finalizarea lucrărilor.

De unde se mai întorc bani la Consiliul Judeţean Dolj

De unde se mai întorc bani la CJ Dolj? Din economiile care se vor înregistra până la sfârşitul anului la mai multe instituţii din subordine. Unele s-au şi grăbit să disponibilizeze sumele respective.

Consiliul Judeţean Dolj începe să adune bani de unde poate pentru a completa bugetul pe anul 2019
Consiliul Judeţean Dolj începe să adune bani de unde poate pentru a completa bugetul pe anul 2019

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, spre exemplu, dă înapoi 70.000 de lei. Şi Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Mina“, Centrul Şcolar pentru Educaţia Incluzivă „Sfântul Vasile“ şi Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ renunţă la anumite sume de bani. În total: 517.000 lei.

Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj disponibilizează şi ea 167.000 de lei, de la cheltuielile de personal, „ca urmare a neocupării posturilor vacante şi a suspendării unor angajaţi“.

Şi Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă întoarce în bugetul CJ Dolj suma de 130.000 de lei, după diminuarea numărului de posturi ocupate (un post vacant prin transfer) şi a unui concediu pentru creşterea copilului.

Unde se duc banii care se întorc la buget

Tot din punctele de pe ordinea de zi aflăm că suma de 369.000 de lei, din excedentul bugerar al anului 2018, va fi redistribuită. Mai exact, banii erau destinaţi pentru Aeroportul Internaţional Craiova, dar ei vor ajunge la ISU Dolj (169.000 de lei), pentru achiziţionarea unei motopompe şi a unui tun de refulare apă şi spumă, care să fie montate pe ambarcaţiunea cu motor destinată operaţiunilor de căutare şi salvare.

Restul de 200.000 de lei vor merge către High-Tech Industry Park Craiova, pentru execuţia reţelelor exterioare de utilităţi şi a drumurilor de acces. Pentru acest ultim obiectiv, CJ Dolj a mai alocat alţi 2,1 milioane de lei.

În fine, din sumele alocate în acest an pentru finanţarea reparaţiilor curente la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost luat un milion de lei. În schimb, la rectificarea bugetului propriu al judeţului Dolj pe anul 2019 apare o alocare suplimentară de 1.022.000 de lei pentru rambursarea împrumuturilor contractate de CJ Dolj din Trezoreria statului.

Consiliul Judeţean Dolj, împrumut uriaş de 18 milioane de euro

Reamintim faptul că CJ Dolj a anunţat recent că va apela la un împrumut bancar uriaş, pentru a avea banii necesari asigurării cofinanţării şi prefinanţării unor proiecte cu fonduri europene.

Asta pentru că bugetul „nu a fost prea generos anul acesta“ şi nici de la bugetul de stat „nu au existat prea mari speranţe“, după cum s-a exprimat chiar preşedintele Ion Prioteasa.

Împrumutul va fi de maximum 83.770.866 de lei, adică aproximativ 18 milioane de euro, cu o maturitate de până la 15 ani. În octombrie 2018, CJ Dolj a contractat un alt împrumut, de 19 milioane de lei, de la Ministerul Finanţelor Publice, cu o maturitate de maximum 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS