Joi, la Primăria Craiova, a debutat proiectul „Green City Action Plan“ (GCAP), derulat cu finanţare nerambursabilă de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Proiectul vizează realizarea unui plan pe termen lung pentru includerea Craiovei în rândul oraşelor „verzi“, ecologice. Reţeaua „Green Cities“ este în prezent operaţională în peste 20 de oraşe şi a însemnat până acum finanţări de peste un miliard de euro.
Planul de Acţiune ajută oraşele să-şi evalueze şi să-şi prioritizeze provocările lor de mediu şi dezvoltă măsuri de politică şi investiţii de infrastructură durabile, pentru a le aborda.
Ce investiţii sunt prioritare
Programul stimulează investiţii vezi în apă şi apă uzată, transport, energie regenerabilă, eficienţă energetică, managementul deşeurilor solide şi investiţii pentru a ajuta oraşul să facă faţă schimbărilor climatice. De consultanţă în acest domeniu au beneficiat şi alte oraşe, cum ar fi Belgrad, Minsk sau Priştina. Prin acest proiect se va dezvolta o viziune pe 10-15 ani şi prioritizarea acţiunilor pe cinci ani.
Acţiunile pe termen scurt vor fi până în 2019-2023, obiectivele pe termen mediu până în 2025-2027, obiectivele strategice până în 2030-2035.
Spre exemplu, la Tirana, oraş din reţeaua „Green Cities“ sunt o serie de obiective până în 2023: accent mare pe trecerea la transportul public (trecere de 70% către transportul public şi cel activ); mobilitate inteligentă (decizii de călătorie luate pe baza datelor din trafic; stopareea extinderii urbane (reducerea distanţei de călătorie la sub 7,5 km).
Exemple de succes
Trecerea la transportul public înseamnă o serie de măsuri, printre care: realocarea spaţiului stradal pentru autobuze şi biciclete; implementarea sistemului integrat de transport public; înlocuirea autobuzelor cu autobuze cu emisii reduse; implementarea sistemului de biciclete fără andocare; modernizarea flotei de taxi cu maşini hibrid sau electrice.
Primarul Mihail Genoiu a spus că municipalitatea are în vedere implementarea acestui proiect, amintind că deja s-au demarat procedurile pentru achiziţia de transport public ecologice. „Acest proiect, această strategie, este obligatorie pentru dezvoltarea oraşului. Nici o finanţare nu se obţine fără o strategie“, a precizat Genoiu.