-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieAngajaţii Primăriei Craiova au avut circa 10 ani de zile de concediu medical în 2019

Angajaţii Primăriei Craiova au avut circa 10 ani de zile de concediu medical în 2019

Iată de ce şi-au acordat cei din Primăria Craiova spor de periculozitate sau de condiţii vătămătoare. DSP Dolj a informat că, anul trecut, angajaţii primăriei au beneficiat de (Atenţie!) 3.472 de zile de concediu medical. În medie, fiecare angajat a stat în concediu medical câte 17 zile. Primăria a răspuns pentru ce boli au fost acordate în 2019 cele mai multe zile de concediu medical.

Angajaţii primăriei Craiova bat record după record. După ce şi-au dat sporuri de periculozitate, sute de angajaţi au petrecut mii de zile în concediu medical.

GdS a dezvăluit anul trecut că angajaţii Primăriei Craiova primesc sume mari drept spor de periculozitate sau de condiţii vătămătoare. La vremea respectivă, arătam (cu documente) cum toţi angajaţii primăriei primesc spor de condiţii periculoase sau vătămătoare, în procent de aproximativ 14% din salariul de bază.

Aşa s-a ajuns la situaţia ca directori şi alţi şefi din Primăria Craiova să aibă sporul brut mai mare decât un salariu minim net pe economie. Cel mai mare spor de periculozitate din Primăria Craiova este de 1.808 lei brut pe lună. Inclusiv simplii angajaţi (muncitori, personal de îngrijire şi alţii) beneficiază de sporuri de periculozitate sau de condiţii vătămătoare.


Pentru a beneficia de acele sporuri de periculozitate era nevoie ca o expertiză a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj să menţioneze existenţa factorilor de risc în primărie. DSP a făcut o astfel de expertiză şi a constatat că angajaţii primăriei pot primi sporuri de periculozitate sau de condiţii vătămătoare. Potrivit legislaţiei în vigoare, în instituţie ar fi trebuit să fi existat la locurile de muncă indici de morbiditate, astfel încât să se justifice sporurile.

Număr uriaş de zile de concediu medical

Redactorii GdS au vrut să afle ce condiţii de muncă sunt în Primăria Craiova care necesită asemenea sporuri. Am întrebat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj ce a determinat instituţia să avizeze acele sporuri pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. Respectiv, dacă au fost boli profesionale raportate în primărie, concedii medicale. De asemenea, GdS a întrebat ce condiţii de morbiditate au existat în Primăria Craiova. Condiţiile sunt necesare astfel încât angajaţii să aibă dreptul la spor de condiţii periculoase sau vătămătoare.

Răspunsul de la DSP arată o situaţie halucinantă. În Primăria Craiova au fost acordate anul trecut nici mai mult, nici mai puţin de 3.472 de zile de concediu medical. Raportat la zilele unui an calendaristic (prin reducere la absurd), ar însemna că angajaţii primăriei au stat, pe parcursul anului 2019, în concediu medical cât echivalentul a aproape zece ani calendaristici.

Indicii de morbiditate din primărie, ţinuţi „la secret” de DSP Dolj


„În ceea ce priveşte analiza morbidităţii cu incapacitate temporară de lucru pentru Primăria Craiova, aceasta a relevat acordarea unui număr de 3.472 de zile de concediu medical, în decursul unui an care, raportat la numărul scriptic de angajaţi, a rezultat un indice de gravitate foarte crescut. Structura îmbolnăvirilor pe aparate şi sisteme din instituţie a relevat următoarele vârfuri de morbiditate: tumori maligne, afecţiuni ale sistemului osteo-musculo-articular, afecţiuni ale aparatului respirator, care au confirmat expunerea la factorii de risc profesional menţionaţi în expertiza elaborată de DSP Dolj“, se arată în răspunsul transmis de DSP redacţiei, la solicitarea GdS.

DSP a invocat confidenţialitatea, astfel că nu a dat publicităţii valorile indicilor de morbiditate din cadrul Primăriei Craiova. „Valorile în cifre exacte ale indicilor de morbiditate la nivelul instituţiei (indicele de frecvenţă, indicele de gravitate, indicele de durată medie de acţiune) nu vi le putem comunica, deoarece sunt confidenţiale“, se arată în răspunsul transmis de DSP Dolj.

DSP susţine că angajaţii primăriei sunt expuşi la stres, printre altele

DSP Dolj susţine că, până la efectuarea expertizei despre care am amintit mai sus, în cadrul Primăriei Craiova nu se înregistraseră boli profesionale. Şi nici accidente de muncă. Totuşi, ce anume a condus la acordarea condiţiilor vătămătoare şi periculoase de muncă în primărie?


„Condiţiile vătămătoare şi periculoase din cadrul Primăriei Craiova sunt date de existenţa factorilor de risc profesional, analiza morbidităţii cu incapacitate temporară de muncă şi durata de expunere de opt ore pe zi, precum şi de factorul stres“, transmite DSP Dolj, ca răspuns la întrebările GdS.


După expertiza efectuată de DSP Dolj, Primăria Craiova a acordat tuturor angajaţilor spor de condiţii periculoase şi sau vătămătoare. Modalitatea de acordare a acelor sporuri pentru administraţie este stabilită printr-un Regulament, aprobat prin HG nr. 569/2017.

Cum motivează primăria cele 3.472 de zile de concediu medical

Rămâne întrebarea pentru ce au beneficiat angajaţii administraţiei publice craiovene de 3.472 de zile de concediu medical în interval de un an calendaristic? GdS a întrebat şi la Primăria Craiova care sunt bolile cele mai frecvente de care au suferit angajaţii în 2019. Municipalitatea a enumerat pentru ce boli s-au acordat cele mai multe zile de concediu medical în anul 2019. Pe primul loc se află „Boală obişnuită“. Cu acest diagnostic au stat în concediu medical cei mai mulţi dintre angajaţii primăriei.

Pe locul al doilea, după numărul de zile de concediu medical acordate, au fost „urgenţe medico-chirurgicale“. Pe locul trei s-au aflat zile de concediu medical pentru „sarcină şi lăuzie“, informează primăria. Pe locul patru, după numărul de zile de concediu medical înregistrate, s-au aflat concediile pentru „îngrijirea copilului bolnav până la şapte ani (…)“. Pe locul al cincilea s-au situat concedii medicale acordate pentru „boli cardiovasculare“.

206 angajaţi din primărie au fost în concediu medical

Aproximativ o treime dintre angajaţii Primăriei Craiova au fost în concediu medical în 2019. Primăria Craiova a comunicat că, pe parcursul anului 2019, au beneficiat de zile de concediu medical 206 angajaţi ai primăriei.

Potrivit ultimei organigrame publicate în 2019 pe site-ul primăriei, instituţia avea 614 posturi afişate. Unele sunt neocupate. Dacă împărţim numărul de zile de concediu medical la numărul total de angajaţi care au fost în incapacitate temporară de muncă, rezultatul este halucinant. Reiese că, în medie, fiecare persoană care a intrat în incapacitate temporară de muncă timp de aproximativ 17 zile.
Cea mai mare perioadă de concediu medical acordată în Primăria Craiova a fost de 126 de zile. A fost concediu medical pentru „sarcină şi lăuzie“, informează municipalitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS