6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieNivelul impozitelor locale în Craiova

Nivelul impozitelor locale în Craiova

Primăria Craiova a anunţat că pentru acest an cotele de impozitare utilizate pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale rămân nemodificate.
Cotele vor fi următoarele:

  • 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii în cazul clădirilor rezidențiale proprietatea persoanelor fizice;
  • 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii în cazul clădirilor nerezidențiale reevaluate proprietatea persoanelor fizice;
  • 2 % asupra valorii impozabile a clădirii în cazul clădirilor nerezidențiale nereevaluate proprietatea persoanelor fizice;
  • 1,56% (1,3% + ajustarea de 20%) asupra valorii impozabile a clădirii în cazul clădirilor nerezidențiale proprietatea persoanelor juridice;
  • 0,3 % (0,2% + ajustarea de 50%) asupra valorii impozabile a clădirii în cazul clădirilor rezidențiale reevaluate proprietatea persoanelor juridice;
  • 7,5% (5%+50%) asupra valorii impozabile a clădirii în cazul clădirilor nereevaluate proprietatea persoanelor juridice.

II.Cotele adiționale stabilite de consiliul loca rămîn nemodificate;
III.Impozitele și taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care se stabilesc pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează cu rata inflației de 4,6% calculată pentru anul 2018:

  • Sunt afectate impozitele și taxele în sumă fixă stabilite expres prin Codul fiscal, taxele locale și taxele speciale instituite prin hotărâri ale consiliului local; De ex: impozitul pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa de parcare, etc;
  • Sunt afectate și impozitele și taxele care se calculează prin aplicarea unei cote procentuale asupra unei valori impozabile. De ex: valoarea impozabilă în cazul clădirilor rezidențiale proprietatea persoanelor fizice.

Taxa pe reşedinţă

S-a introdus taxa pentru parcarea de reședință, astfel:

Taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public al municipiului, pentru utilizatorii locurilor de parcare atribuite prin repartizare directă a fost stabilită astfel: 

  • Zona 0 – 150 lei/an,
  • Zona 1 – 120 lei/an,
  • Zona 2 – 100 lei/an.

S-a eliminat scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru „clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice”.
Se acordă scutire pentru „clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.”

Unde se poate plăti

Primăria Municipiului Craiova – Direcția Impozite și Taxe pune la dispoziția contribuabililor, pentru a evita aglomerația de la ghișeele de plăți și pentru a limita timpul de așteptare al plătitorilor la achitarea taxelor și impozitelor locale, următoarele puncte de încasare:

  • Punct de încasare Calea București, nr.51 C ( Piața Centrală) în zilele de luni, marți, joi și vineri între orele 08:30 – 16:00 și miercuri între orele 08:30 – 18:00 ;
  • Punct de încasare str. Mitropolit Firmilian, nr.14 de luni până vineri între orele 08:30 – 16:00;
  • Punct de încasare Craiovița Nouă (bd. Oltenia, bl. 65A1, parter) de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00;
  • Punct de încasare Brazdă (str. Doljului, nr.37, bl.G4, parter) de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00;
  • Punct de încasare Rovine (str. Nicole Iorga, nr.31, bl.E1, parter) de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00;
  • Punct de încasare 1 Mai (str. Independenței, nr.12, bl. 7, parter) de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00;
  • Punct de încasare Lăpuș (Calea București, nr.137, bl.T6, parter) de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00.

De asemenea, sunt disponibile și alte metode de plată a impozitelor și taxelor, puse la dispoziția craiovenilor, precum:

  • Plata electronică (prin internet banking);
  • Plata pe pagina de internet www.ghișeul.ro – doar pentru persoane fizice;
  • Plata prin ordin de plată;
  • Plata prin mandat poștal;
  • Plata cu cardul bancar la punctele de încasare.

Metode mai simple

Mai multe informații se pot obține prin consultarea paginii de internet a Primăriei Municipiului Craiova www.primariacraiova.ro la secțiunea Informații publice – Impozite și Taxe.

Pentru o informare dinamica si corecta a contribuabililor, Primaria Municipiului Craiova, prin Directia Impozite și Taxe, a pus la dispoziţa publicului prin portalul impozite.primariacraiova.ro optiunea „Primarie”, o legatura „Taxe si impozite on-line”. După autentificare, aveţi acces la situaţia fiscală a dumneavoastră, la actele administrative emise de Direcţia Impozite şi Taxe, aferente creanţelor rezultate din aplicarea Codului Fiscal sau a Hotărârilor Consiliului Local. 
Totodată, se poate opta pentru comunicarea actelor administrative exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Este necesar că completaţi cererea tip ataşată şi să o înregistraţi la Direcţia Impozite şi Taxe.

Pentru evitarea aglomeraţiei la registratura instituţiei, pentru declararea/radierea mijloacelor de transport vă puteţi programa online pe portalul impozite.primariacraiova.ro pentru depunerea declaraţiilor fiscale. 

În cazul persoanelor fizice, declarația de impunerea cu valoarea impozabilă a clădirii cu destinaţie nerezidenţială, actualizată în baza unui raport de evaluare se depune până la data de 31 martie 2020.
În cazul persoanelor juridice, declarația de impunerea cu valoarea impozabilă a clădirii actualizată în baza unui raport de evaluare se depune până la data de 31 martie 2020.
Dobândirea, înstrăinarea sau modificarea bunurilor impozabile, respectiv schimbarea domiciliului fiscal,  se declară în termen de 30 de zile. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS