9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCartierul chinezesc, în ceaţă. Ce așteaptă ANL?

Cartierul chinezesc, în ceaţă. Ce așteaptă ANL?

Cartierul chinezesc, în ceaţă. Ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal din municipiul Craiova, cunoscut drept cartierul chinezesc, rămâne în ceaţă.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), care a primit acest obiectiv de la Primăria Craiova pentru continuarea lucrărilor abandonate de chinezii de la Shandong Ningjian, nu a stabilit însă nici până acum constructorul care va finaliza primul bloc din acest cartier – L2.

Cu toate că Agenţia spera ca lucrările să demareze în 2019, acest lucru nu s-a întâmplat. Procedura de stabilire prin licitaţie publică a constructorului a rămas în aer din august 2019, când urma să fie deschise ofertele. 

Motivul? Într-un răspuns oferit GdS, ANL susţine că nu poate trece la „contractarea locuințelor“ pentru că nu a fost încă modificată HG nr. 1052/2013.

Prin hotărârea respectivă, terenul de pe strada Caracal trecea din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale (MApN), în domeniul public al municipiului Craiova și în administrarea Consiliului Local. De aici, povestea este de notorietate. 

Cartierul chinezesc, în ceață. Astăzi expiră al doilea termen de predare a celor 250 de locuinţe

Pentru construirea cartierului de locuinţe de pe strada Caracal, Primăria Craiova a luat terenul de la MApN, prin hotărâre de guvern (2013). Ulterior, l-a concesionat firmei Shandong Ningjian pentru construirea a 1.800 de locuinţe (23 de blocuri cu zece etaje).

Chinezii promiteau în 2014 că se vor mişca repede. La rândul lor, autorităţile din Bănie anunţau cele mai mici preţuri de pe piaţă (400 de euro/mp construit).

Primele 250 de locuinţe destinate strict Armatei urma să fie gata în ianuarie 2017, iar restul în 2020. În cele din urmă, totul a fost un fiasco.

Cartierul chinezesc, în ceață
Cartierul chinezesc, în ceață

Shandong Ningjian a abandonat lucrările în 2017, în stadiul în care sunt şi acum. Tot ceea ce a realizat până atunci a trecut prin urmare în patrimoniul municipiului Craiova (1 august 2017). 

Primăria a vrut, în 2018, să reia lucrările cu bani de la bugetul local. Ba chiar a bugetat construirea primelor două blocuri din cartierul chinezesc. S-a răzgândit ulterior şi a pasat realizarea locuinţelor către ANL.

Cartierul chinezesc, construit de ANL prin credit ipotecar

Agenţia a preluat amplasamentul de pe strada Caracal şi a anunţat că va construi cele 23 de blocuri prin credit ipotecar (exclusiv cu banii beneficiarilor).

Prin urmare, termenul de finalizarea a lucrărilor a fost prelungit. 

Predarea celor 250 de locuinţe destinate angajaţilor MApN urma să se facă până la data de 15 ianuarie 2020, potrivit modificării din 2017 a HG nr. 1052/2013.

„Consiliul Local al Municipiului Craiova se obligă să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului, în vederea cumpărării de către personalul Ministerului, în condiţiile legii, până la data de 15 ianuarie 2020“, se arăta în actul normativ.

Termenul expiră astăzi. 

În nota de fundamentare a hotărârii actualizate se menţiona că terenul va reveni de drept la MApN dacă autoritatea publică locală nu va respecta termenele stabilite. Aici se făcea referire şi la faptul că termenul de finalizare a întregii investiţii era de şase ani de la data preluării terenului, termen care expira tot în ianuarie 2020.

Prin urmare, ANL a cerut Primăriei Craiova prelungirea acestor termene. 15 ianuarie 2023 pentru cele 250 de locuinţe şi 18 decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe. 

ANL a primit până acum 845 de cereri de locuinţe pentru cartierul chinezesc

Solicitarea ANL a făcut obiectul unei hotărâri în Consiliul Local Craiova, dar se pare că iniţiativa nu a ajuns mai departe şi la Guvern, pentru o nouă prelungire a termenelor din HG nr. 1052/2013.

„La finele anului 2019, Primăria Craiova a comunicat că au fost inițiate demersurile pentru prelungirea termenelor de aplicabilitate a prevederilor HG nr. 1052/2013. În aceste condiții, ANL poate proceda la contractarea locuințelor numai după modificarea actului normativ menționat anterior“, a precizat Agenţia, într-un răspuns oferit GdS, zilele trecute. 

Tot aici, ANL a mai menţionat că „până la data de 10 ianuarie 2020 au fost depuse 845 de cereri pentru achiziționarea locuințelor proprietate personală ce se propun a se realiza pe amplasamentul de pe strada Caracal, nr. 132“.

Până în februarie 2019 se primiseră 755 de cereri, potrivit unui răspuns oferit la acea vreme de ANL. Asta înseamnă că în decurs de aproape un an, doar 90 de craioveni şi-au mai manifestat interesul pentru o locuinţă în cartierul chinezesc.

Poate şi pentru că Agenţia nu a făcut prea mulţi paşi înainte. A realizat mai întâi proiectul tehnic pentru un singur bloc – L2. După care a demarat procedura de achiziţie a constructorului care va realiza acest imobil. Blocul L2 va avea un regim de înălțime P+10 şi 109 apartamente. Licitaţia nu fost însă finalizată. 

Cartierul chinezesc, în ceață
Cartierul chinezesc, în ceață

Cartierul chinezesc, în ceață. „Mingea“ ar fi în terenul Primăriei Craiova

GdS a cerut Agenţiei mai multe amănunte cu privire la blocul L2. Cine îl va construi, când vor începe lucările, care este termenul de finalizare a lor şi pentru câte cereri depuse la ANL există un certificat de solvabilitate. Singurul răspuns primit a fost însă cel legat de prelungirea termenelor de aplicabilitate a prevederilor HG nr. 1052/2013, pentru anul 2023, respectiv 2030. Impedimentul pentru care procedura a stagnat.

În acest caz, „mingea“ ar fi în terenul primăriei. Municipalitatea urma să modifice o hotărâre de consiliu local prin care schimbase regimul juridic al terenului de pe strada Caracal fără acordul guvernului.

„Am primit de la Ministerul Apărării o adresă prin care ni se solicită că pentru a promova această prelungire de termen din 2020 în 2023 şi 2030, va trebui să trecem din nou terenul în domeniul public. Ceea ce nu împiedică în această perioadă ca ANL să-şi ducă procedura la bun sfârşit. Această hotărâre de CL va merge la MApN pentru a prelungi durata execuţiei. E o simplă formalitate“, explica primarul Mihail Genoiu în octombrie, anul trecut. 

Tot atunci, ministerul menţiona că, în mare măsură, a definitivat proiectul de act normativ. Însă acesta nu poate fi inițiat pe circuitul de avizare, fără restabilirea regimului juridic al terenului, aşa cum apare el în HG nr. 1052/2013. Iar actul normativ nu a fost încă modificat. Lucru invocat şi de ANL pentru faptul că nu poate trece la „contractarea locuințelor“. 

Care este procedura de contractare a unei locuinţe în cartierul chinezesc

Chiar dacă ar apărea zilele viitoare modificarea HG nr. 1052/2013 privind termenele de finalizare a locuinţelor din cartierul chinezesc, procedura de contractare a lor ar fi una de durată. Asta pentru că după încheierea contractului de antrepriză generală cu constructorul desemnat, ANL va calcula şi va afişa pe site preţurile de vânzare a locuinţelor.

Cartierul chinezesc, în ceață
Cartierul chinezesc, în ceață

Abia după stabilirea preţurilor de vânzare, Agenţia va începe procedura de contractare a locuinţelor. Vorbim aici de solvabilitate bancă, încheiere contracte de mandat etc. Când vor fi contractate minimum 50% din locuinţe (adică 55 din cele 109), ANL va demara procedura de obţinere a autorizaţiei de construire.

După obţinerea autorizaţiei, între constructor şi beneficiar se va încheia contractul de construire. Ordinul de începe a lucrărilor va fi emis în momentul în care sunt contractate integral locuinţele, iar beneficiarii au asigurată sursa de finanţare.

Potrivit ANL, termenul de execuţie a lucrărilor la blocul L2 este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS