8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum se întorc pesediştii la Craiova după ce au pierdut puterea

Cum se întorc pesediştii la Craiova după ce au pierdut puterea

Fosta şefă a ANOFM şi consilieră a Olguţei Vasilescu şi-a găsit un loc de şef de serviciu la Primăria Craiova printr-un transfer „bliţ“. După doar 48 de ore, ea a fost propulsată ca şefă de direcţie de majoritatea PSD din consiliul local. Cum au procedat.

Încet-încet, aflăm schema prin care o serie de personaje din anturajul Olguţei Vasilescu au ajuns angajate la Primăria Craiova după ce PSD a pierdut puterea la nivel central. La şedinţa din luna decembrie 2019 a Consiliului Local (CL) Craiova, i s-a făcut un loc în primărie Danielei Barbu, cea care în perioada 2017-2018 a fost consilierul ministrului Olguţa Vasilescu şi secretar de stat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Începând cu iulie 2018, Barbu a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), dar a plecat din funcţie în noiembrie 2019, după ce a fost revocată de premierul Ludovic Orban.

În şedinţa din decembrie, CL Craiova a aprobat reorganizarea Direcţiei de Asistenţă Socială, ocazie cu care trebuia numit şi un nou şef interimar, până la organizarea concursului pe post. Reorganizarea consta, de fapt, în transferul unor angajaţi de la Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe.

Transfer „bliţ“

În referatul de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre, s-a scris doar că postul de director „general“ al noii structuri va fi ocupat interimar de Daniela Barbu, „şef serviciu“ în cadrul „aparatului de specialitate“ al primarului. Consilierii municipali ai opoziţiei s-au întrebat, la vremea respectivă, cum a ajuns Daniela Barbu angajată în primărie, şi au acuzat că este vorba despre o „sinecură“ politică. Primarul Mihail Genoiu s-a apărat spunând că „sunt foarte multe proiecte“ care se derulează la acea direcţie şi, ca urmare, „s-a înfiinţat încă un post“. Un post de şef, evident! Genoiu mai susţine că fostul director executiv al direcţiei, Ioana Stoian, „are dreptul“ de a participa la concursul care se va organiza pentru funcţia de „director general“.

GdS a pus câteva întrebări primăriei, şi astfel am aflat că Daniela Barbu ocupă funcţia de „şef serviciu“ în „aparatul de specialitate al primarului“ începând cu data de 17 decembrie 2019. Ea a ajuns în primărie prin „transfer în interes de serviciu“ cu doar 48 de ore înainte ca majoritatea PSD din CL Craiova s-o propulseze ca director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din cadrul primăriei. Structura la care a fost transferată ca „şef serviciu“ se numeşte Serviciul Administrarea şi Monitorizarea Serviciilor de Utilitate Publică din cadrul Direcţiei Servicii Publice.

Primarul a cerut şi semnat

Legislaţia invocată pentru transfer a fost Codul Administrativ (art. 502 şi 506), aprobat de guvernul Dăncilă prin OUG nr. 57/2019. Articolele la care fac referire reprezentanţii primăriei spun că transferul în interes de serviciu se face pe o funcţie publică vacantă de acelaşi nivel sau de nivel inferior. Totuşi, funcţionarul public trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de studii, vechime şi „condiţii specifice“, iar cel care verifică aceste lucruri este conducătorul unităţii, adică primarul. Tot Codul Administrativ spune că transferul se realizează „la solicitarea“ conducătorului instituţiei publice.

Rămâne de văzut ce competenţe şi studii avea Daniela Barbu, astfel încât primarul Mihail Genoiu s-o transfere ca şefa unui serviciu care monitorizează iluminatul public, apa, canalul, zonele verzi, mediul, zona energetică, salubritatea şi câinii fără stăpân. Pe de altă parte, primarul Genoiu se contrazice: a spus în şedinţa CL că la Direcţia de Asistenţă Socială sunt multe proiecte, prin urmare „s-a înfiinţat încă un post“. De şef, observăm noi.

Dar, în acest caz, cum se explică faptul că Barbu Daniela a fost încadrată ca şefă de serviciu la Direcţia Servicii Publice şi transferată în 48 de ore la amintita direcţie, pe o funcţie superioară? Răspunsul la această întrebare s-ar putea dovedi extrem de interesant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS