6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePrimăria Craiova, la loc comanda cu apropiata Olguţei Vasilescu!

Primăria Craiova, la loc comanda cu apropiata Olguţei Vasilescu!

Apropiata Olguţei Vasilescu, Daniela Barbu, şi-a pierdut postul de director interimar în Primăria Craiova, pe care aterizase după un transfer „bliţ“ făcut la sfârşitul anului trecut. Primarul Mihail Genoiu s-a speriat şi a întrebat ANFP dacă studiile acesteia îi permit să ocupe funcţia. Cum nu a primit un răspuns concret, totul a fost anulat până la „clarificarea“ situaţiei.

După ce GdS a relatat despre modul în care o apropiată a Olguţei Vasilescu a ajuns directoare în Primăria Craiova în 48 de ore, Consiliul Local (CL) i-a anulat acesteia numirea pe post. Daniela Barbu a fost, în perioada 2017-2018, consilierul ministrului Olguţa Vasilescu şi secretar de stat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Începând cu iulie 2018, ea a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), dar a plecat din funcţie în noiembrie 2019, după ce a fost revocată de premierul Ludovic Orban.

În data de 17 decembrie 2019, Daniela Barbu a fost transferată ca „şef serviciu“ în cadrul Direcţiei Servicii Publice din aparatul propriu al primarului. Peste 48 de ore, majoritatea PSD din CL a aprobat în şedinţa din acea lună reorganizarea Direcţiei de Asistenţă Socială a primăriei în Direcţia „Generală“ de Asistenţă Socială. A rezultat crearea unui post de director „general“, pe care a fost numită interimar Barbu Daniela, până la organizarea unui concurs.

Transfer învăluit în mister

Jurnaliştii GdS remarcau la vremea respectivă graba cu care a fost făcută această mutare. Ne întrebam atunci de ce a fost nevoie ca Daniela Barbu să ajungă în primărie prin „transfer“ ca „şef de serviciu“, când putea să ajungă acolo direct ca „director general“ la noua Direcţie Generală de Asistenţă Socială, creată la 48 de ore după încadrarea sa. Se pare că marea problemă sunt studiile.

Legislaţia invocată a fost Codul Administrativ (art. 502 şi 506), care spune că transferul în interes de serviciu se face pe o funcţie publică vacantă de acelaşi nivel sau de nivel inferior. Pentru acest lucru, funcţionarul public trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de studii, vechime şi „condiţii specifice“, iar cel care verifică aceste lucruri este conducătorul unităţii, adică primarul. Pentru funcţia de director ar fi fost nevoie de studii juridice, economice, în ştiinţe sociale sau măcar un master în management. Dacă Daniela Barbu nu avea aceste studii, nu putea fi transferată în baza Codului Administrativ pe funcţia de director.

Au pus carul înaintea boilor

Abia după ce au transferat-o ca „şef serviciu“ şi au numit-o director general interimar la noua direcţie, cei de la primărie s-au gândit să ceară un punct de vedere de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). După o lună, ANFP nu a ajuns la nici o concluzie clară şi le-a recomandat celor de la primărie să se adreseze Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru mai multe „clarificări“. Totuşi, până la „clarificarea“ situaţiei, consilierii au fost puşi să aprobe „încetarea efectelor“ punctului care se referea la numirea Danielei Barbu ca director „general“ interimar la noua direcţie.

Povestea se pare că va fi îngropată prin scoaterea postului la concurs. În acest mod, concurenţii trebuie să demonstreze fără echivoc că au studiile necesare ocupării acestei funcţii. Iar până atunci, poate soseşte şi „clarificarea“ de la minister.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS