9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGenoiu cere pornirea economiei și susținerea sectorului privat

Genoiu cere pornirea economiei și susținerea sectorului privat

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, cere Guvernului României să intervină masiv pentru a susține sectorul privat și a porni, astfel, economia într-o perioadă dificilă pentru mediul de afaceri.

Sute de mii de salariați au fost concediați sau trimiși în șomaj tehnic, multe firme și-au închis porțile. Lucru care a dus, implicit, la o scădere a încasărilor la bugetul de stat și bugetele locale. Municipiul Craiova, spre exemplu, a înregistrat după primele trei luni ale anului 2020 un minus de aproape 30 de milioane de lei din impozitele și taxele locale.

O situație de care edilul nu se plânge deocamdată, fiind convins că „nu o să avem probleme cu colectarea impozitelor și taxelor locale, pentru că nu s-a făcut decât o decalare a termenului la care trebuia plătite, de la 31 martie la 30 iunie, pentru acea bonificație de 10%“. 

Ce soluție propune primarul Genoiu

Mihail Genoiu așteaptă însă repornirea economiei și chiar solicită public acest lucru, oferind și o soluție în acest sens. „Eu cred că gradul de colectare la Craiova nu va scădea foarte mult. Ceea ce nu se știe însă acum de către guvern este baza de impozitare, cât a scăzut și la ce nivel este. Eu sper ca economia să înceapă rapid, sper ca din luna mai să-și înceapă producția marea majoritate a societăților. Consider că guvernul ar trebui să aibă o intervenție masivă în susținerea sectorului privat și cred că această susținere poate să fie dirijată foarte simplu prin acei bani europeni care apar pentru susținerea economiei.

Eu sunt de părere să fie preluate de către Ministerul Finanțelor contribuțiile societăților cu capital privat. Pentru că cea mai mare apăsare pentru o firmă este partea de salarizare, dar nu atât cea cu netul plătit angajaților, ci contribuțiile. Dacă statul ar prelua aceste contribuții, pentru o lună, două sau trei, acest sprijin ar fi extraordinar și cred că asta ar duce la relansarea rapidă a economiei în perioada imediat următoare“, a afirmat Mihail Genoiu. 

Ce facem cu sectorul bugetar?

În această perioadă, Primăria Craiova a funcționat cu jumătate dintre angajați, restul salariaților din instituție aflându-se în concedii de odihnă. Edilul nu vrea să ia în calcul faptul că ar putea fi pus la un moment dat în situația de a reduce personalul din aparatul de specialitate, nemaiexistând bani pentru salariile bugetarilor.

„Partea cu reducerea bugetară este o perioadă trecătoare, nu poate fi la infinit. Aștept o bază legală pentru a-i trimite în șomaj tehnic și pe funcționarii publici. Ei au un alt statut și nu se pot integra în Ordonanța cu plata a 75% din salariu“, susține Genoiu. El adminte că ar exista posibilitatea diminuării salariilor în mediul bugetar.

Lucru pe care spune că l-a și aplicat în 2020. La începutul anului s-a votat, într-adevăr, în Consiliul Local, la solicitarea executivului, o hotărâre privind salariile funcționarilor publici. Ea se referea însă doar înghețarea salariilor la nivelul din 2019, nu la o reducere a cuantumului salariilor. 

Ce se va întâmpla dacă nu vor mai fi bani de salarii la Primăria Craiova?

Și, totuși, dacă nu vor mai fi bani de salarii la Primăria Craiova? Edilul a găsit însă soluția: spune că va sista toate proiectele care nu au demarat încă, referindu-se la partea de execuție a lucărilor. A și dat două exemple în acest sens: modernizarea esplanadei din Lăpuș și reabilitarea podului peste triaj, din zona Consul. Aici se cunosc constructorii, dar aceștia vor fi ținuți în stand-by privind ordinul de începere a lucrărilor.

„Noi am previzionat un buget de investiții de circa 84 de milioane de lei, dar probabil că el nu va mai putea fi realizat pentru că nu ne va mai permite economia. Atunci am prioritizat anumite investiții din bugetul local, în speță proiectele deja începute care nu mai necesitau sume mari pentru finalizarea lor. La restul, multe adjudecate, nu am dat ordinul de începere a lucrărilor până nu avem o certitudine a bugetului“, a explicat Mihail Genoiu. 

Genoiu: Cer ca activitatea să înceapă peste tot în oraș

Primarul Craiovei a solicitat, încă o dată, ca activitatea economică din oraș să fie reluată. „Cer în continuarea ca activitatea să înceapă peste tot în oraș, pentru că deja ne confruntăm de câteva zile cu o circulație mult sporită a cetățenilor. Lumea nu mai are răbdare să stea în casă. Am văzut de Paște ce a fost în piețe, văd ce este acum pe stradă. Vorbim de începerea examenelor în învățământ, dar nu vorbim de începerea economiei? Eu susțin că trebuie să dăm drumul la economie cât mai rapid. Acei bani europeni care vin ca sprijin să-i absorbim la maximum, pentru a da drumul la mediul privat. În felul acesta vom depăși perioada asta foarte repede“, a spus Mihail Genoiu.

„Societățile au închis activitatea pentru că nu au putut să-și aducă oamenii la muncă în condiții de siguranță, nu au putut să-i testeze. Dacă ar fi putut, cred că și-ar fi adus oamenii la muncă“, a adăugat edilul. 

Potrivit acestuia, cel mai periculos mod de a transmite virusul față de toate activitățile economice este cel al începerii școlilor. „Acele examene pentru elevii din anii terminali sunt mai periculoase decât toate celelalte situații. Nu există un domeniu în care să se transmită mai rapid un virus decât cel al învățământului. Eu sunt căsătorit cu o profesoară care în atâția ani de zile mi-a adus toate bolile posibile în casă. La copii poți să le impui anumite reguli în clasă, în școală. Numai că odată ieșiți de pe poarta școlii nu mai ai control asupra lor. E foarte riscant“, a fost de părere primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS