8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCe achiziţii mai fac societăţile din subordinea Primăriei Craiova

Ce achiziţii mai fac societăţile din subordinea Primăriei Craiova

RAT SRL şi Salubritate SRL, două dintre societăţile deţinute de Primăria Craiova, propun spre aprobare Consiliului Local rectificări ale bugetelor de venituri şi cheltuieli. Banii vor fi direcţionaţi spre diverse achiziţii.

Ce achiziţii mai fac societăţile din subordinea Primăriei Craiova. În şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local (CL) Craiova vor fi supuse la vot şi două proiecte de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli la RAT SRL şi aprobarea situaţiilor financiare anuale ale societăţii, pe 2019.

Mai exact, RAT SRL vrea să direcţioneze suma de 42.000 de lei de la obiectivul de investiţii „Modernizare autoutilitare” către alte obiective. Societatea care gestionează transportul public în comun din Craiova şi-a propus, mai întâi, efectuarea unui studiu de soluţie, care să prezinte date tehnice, echipamentele necesare şi costurile aferente investiţiilor.

„Din prospectarea pieţei privind costul realizării studiului amintit se estimează a fi necesară o valoare de 10.000 de lei“, se explică în raportul întocmit de RAT SRL. Tot de aici aflăm că societatea vrea să-şi înnoiască aparatura şi instalaţiile de la staţia ITP. Mai ales că unele au o vechime de 20 de ani. Din acest motiv „unele dispozitive funcţionează cu limitări de tehnologie şi cu defecţiuni frecvente“, ceea ce duce la „afectarea activităţii de ITP“.

La RAT se efectuează verificarea tehnică periodică a întregii flote de transport deţinută de societate, dar din activitatea de ITP se obţin şi venituri suplimentare, prin prestarea acestei activităţi pentru terţe persoane. „Aparatura şi instalaţiile existente au o vechime de 20 de ani, iar unele dispozitive funcţionează cu limitări de tehnologie şi cu defecţiuni frecvente, fiind afectată activitatea staţiei ITP.

Pentru eliminarea acestui aspect este necesară achiziţia de echipamente noi, în special a unui opacimetru. Tototdată, pentru standul existent de verificare a forţelor de frânare este necesară achiziţia unui soft nou pentru preluarea datelor, analiză şi comunicare. Din studiul pieţei interne, achiziţia totală pentru aparatura menţionată şi a softului se ridică la valoarea de 25.000 de lei“, explică societatea. 

Nici compresorul nu mai este bun

De asemenea, în atelierele RAT se realizează şi lucrările de întreţinere şi reparaţii pentru mijloacele de transport în comun. Asta pentru „a diminua costurile de exploatare ale autobuzelor“, după cum anunţă RAT. Aici ar fi nevoie de un compresor, cel actual având o vechime de 30 de ani.

Societăţile din subordinea Primăriei Craiova. RAT SRL vrea să-şi înnoiască aparatura şi instalaţiile de la staţia ITP
RAT SRL vrea să-şi înnoiască aparatura şi instalaţiile de la staţia ITP

„Cu compresorul existent în atelierul de vulcanizare se verifică periodic presiunea pneurilor autobuzelor utilizate în transportul public. Compresorul având o vechime de 30 de ani au fost necesare reparaţii frecvente, presiunea generată de acesta fiind limitată la o valoare inferioară valorii minime necesare. În acest sens, este necesară achiziţionarea unui compresor nou. Din studiul pieţei interne pentru achiziţia unui nou compresor este necesară suma de 7.000 de lei“, se arată în documentaţia întocmită de RAT. 

Societăţile din subordinea Primăriei Craiova. Ce venituri a obținut RAT SRL anul trecut

În ceea ce priveşte situaţiile financiare anuale ale societăţii, RAT Craiova anunţă că a realizat anul trecut venituri totale de 70.148.507 lei. În schimb, în 2019, RAT SRL a avut cheltuieli de 67.140.889 de lei, din care cheltuielile cu personalul au fost în sumă de 32.284.050 de lei (30.085.495 de lei – salariile brute; 2.198.555 de lei – cheltuielile cu asigurările şi protecţia socială).

Astfel, la data de 31 decembrie 2019, RAT Craiova a înregistrat un pofit net de 2.412.464 de lei. Profitul din exploatare a fost de 3.061.338 de lei, dar de aici s-a scăzut impozitul de 595.154 de lei şi o pierdere financiară de 53.720 de lei. Profitul a fost direcţionat, la rândul lui, pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi. 

Societăţile din subordinea Primăriei Craiova. Salubritatea vrea buldoexcavator de 100.000 de euro

Altă societate controlată de Primăria Craiova, Salubritate SRL, „consideră necesară rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli“ cu suma de 519.000 lei pentru diverse achiziţii. Astfel, pentru înnoirea parcului auto în vederea prestării activităţilor de deszăpezire (încărcat-descărcat materiale antiderapante ori a zăpezii), precum şi pentru activitatea de salubrizare stradală şi salubrizare menajeră ar fi nevoie de un buldoexcavator. Valoarea estimată a utilajului este de 420.000 de lei, fără TVA.

Salubritatea vrea să-şi cumpere un buldoexcavator pentru activitatea de salubrizare stradală şi deszăpezire
Salubritatea vrea să-şi cumpere un buldoexcavator pentru activitatea de salubrizare stradală şi deszăpezire

Trecând la activitatea de dezinsecţie urbană derulată tot de Salubritate, firma şi-a propus să cumpere un generator de ceaţă rece, cu alimentare diesel. Valoarea estimată a acestuia este de 110.000 lei, fără TVA. Ambele investiţii sunt propuse pentru trimestrul III al anului. În schimb, Salubritate SRL renunţă la achiziţionarea în acest an a aspiratorului electric autopropulsat, estimat la valoarea de 67.000 de lei. 

În ceea ce priveşte profitul societăţii, Salubritate Craiova SRL a realizat, la finele anului trecut, venituri totale de 63.382.000 de lei. Cheltuielile au fost însă pe măsură: 62.090.000 de lei. Astfel, în 2019, Salubritatea a realizat un profit de 1.292.000 de lei, pentru anul 2020 societatea propunându-şi un profit ceva mai mare, de 1.383.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS