6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieIpoteza unei ședințe eșuate a noului Consiliu Local Craiova

Ipoteza unei ședințe eșuate a noului Consiliu Local Craiova

Ipoteza unei ședințe eșuate a noului Consiliu Local. Ședința extraordinară a noului Consiliu Local (CL) Craiova, anunțată pentru vineri, ar putea fi una eșuată din start. Asta în situația în care lucrurile se vor derula așa cum se preconizează.

Primarul în funcție a convocat ședința pentru vineri, 13 noiembrie, ora 10.00, alianța PNL-USR-PLUS, majoritară în CL Craiova, pentru ziua de luni, 16 noiembrie, ora 10.00. De altfel, miercuri, PNL și USR-PLUS, pe de o parte, și PSD, pe de altă parte, s-au jucat de-a șoarecele și pisica pe tema ședinței extraordinare în care ar trebui să depună jurământul restul de șase consilieri municipali supleanți (trei de la PSD, doi de la PNL și unul de la PER), să fie învestit primarul ales, să se voteze viceprimarii și să fie organizate comisiile de specialitate. Nu se știe însă câte din toate acestea se vor întâmpla vineri.

De ce? Pentru că alianței de dreapta îi lipsește un om, aflat în izolare până duminică. Fără acesta scorul din Consiliul Local ar fi egal, 13-13, iar fără o majoritate nu s-ar putea lua nicio decizie. Din acest motiv, PNL și USR-PLUS au convocat ședința pentru luni. În schimb, primarul în funcție – Mihail Genoiu, și primarul ales – Lia Olguța Vasilescu au anunțat că ședința se va ține vineri. „Sper ca toți consilierii locali să participe vineri la ședința care va avea loc pentru validarea mandatelor celor șase consilieri supleanți care nu au depus încă jurământul și a primarului nou ales și să fie infirmată informația că USR și PNL vor boicota această ședință“, a scris pe Facebook Olguța Vasilescu.

Ipoteza unei ședințe eșuate a noului Consiliu Local. Se poate sau nu folosi urna mobilă?

Pentru ca toți consilierii locali să participe la ședință și, implicit, la vot ar trebui ca persoana aflată în izolare să voteze de acasă. Există însă bază legală pentru acest lucru? Primarul în funcție susținea, tot miercuri, că a primit o solicitare de vot cu urna mobilă și că este de acord. „Am luat la cunoștință că unul dintre consilierii locali se află în izolare la domiciliu, iar un auto-propus lider al majorității consilierilor a solicitat votul cu urna mobilă pentru alegerea viceprimarilor, lucru cu care suntem de acord și pe care i l-am și comunicat. Dorința mea este de a avea cât mai rapid primar, un Consiliu Local complet și viceprimari în funcție“, a scris Mihail Genoiu, tot pe Facebook.

Se poate sau nu folosi urna mobilă? De la Prefectura Dolj, instituția care dă viza de legalitate pentru hotărârile Consiliului Local Craiova, răspunsul este ferm: nu există o prevedere legală în acest sens. „Este o decizie a Consiliului Local Municipal Craiova dacă se va vota sau nu cu urna mobilă. Nu există prevedere legală pentru asemenea situații“, susține Prefectura.

Ce se va întâmpla în acest caz? „Domnul prefect nu își poate da cu presupusul pe o chestiune ipotetică. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în Consiliul Local. Legalitatea hotărârilor de consiliu local se va analiza după ce ele vor ajunge de la Primăria Craiova la Instituția Prefectului“, a spus Anca Ochianu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dolj. În acest caz, cheia este tot la primărie, la secretarul instituției Nicoleta Miulescu. GdS a încercat să obținut un punct de vedere de la aceasta, pentru a lămuri situația, însă Nicoleta Miulescu nu a putut fi contactată sub nicio formă.

Ce vor consilierii municipali din Alianța PNL-USR-PLUS

Ce ar urma? Cel mai probabil o ședință extraordinară eșuată, la care se vor prezenta doar nouă consilieri (șapte de la PSD și doi de la PER), caz în care ședința nu ar fi statutară. Asta în situația în care consilierii municipali din partea alianței PNL-USR-PLUS nu se prezintă la convocarea de vineri, 13 noiembrie. Dacă, însă, se vor răzgândi și vor lua loc în sală, atunci pot depune jurământul consilierii supleanți și poate fi învestit în funcție primarul ales. Nu se pot însă organiza comisiile de specialitate care își dau girul pe proiectele de hotărâre și nu pot fi votați viceprimarii.

Fără comisii de specialitate nu pot fi luate deciziile, lucru pe care îl reclamă și consilierii din alianța de dreapta. „Nu suntem împotriva învestirii noului primar. Noi vrem să fie organizate cât mai repede comisiile de specialitate fără de care Consiliul Local nu poate funcționa. O localitate este condusă de consiliul local, el este forul legislativ. Sunt două instituții diferite: cea a primarului și cea a Consiliului Local. În acest moment, după cum se întrevede ședința de vineri, Consiliul Local nu va putea funcționa la finalul ei, așa cum ar fi normal“, susțin consilierii din PNL și USR-PLUS.

Rămâne de văzut dacă balamucul administrativ de la Craiova început miercuri, de la prima oră, va continua și vineri la ședința convocată de primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS