4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieContre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova

Show online la Primăria Craiova! Noul Consiliu Local Craiova s-a întrunit, joi, în ședință ordinară, prima din acest mandat. Cum la primărie au fost anunțate cazuri de Covid-19 (nu s-a specificat și câte), ședința s-a mutat în sistem online. Consilierii locali au avut și posibilitatea să se vadă, așa că proiectele de hotărâre au generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova. Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local (CL) Craiova a avut loc online. Asta „din cauza apariției de cazuri de COVID-19 în primărie“, după cum au anunțat dinainte reprezentanții primăriei.

Cum la ședință, pe lângă cei 27 de consilieri, trebuia să ia loc în sală și toți directorii și șefii de servicii și instituție care aveau legătură cu proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi, ședința s-a mutat în online. Și a fost una încinsă, din care nu au lipsit contrele, șicanele și greșelile la vot. Consilierii locali PNL și USR-PLUS au fost extrem de activi, mai ales când au văzut că la videoședință participă și primarul Olguța Vasilescu.

Discuțile au apărut încă de la primele proiecte, care se refereau la execuția la data de 30 septembrie a bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2020 și la o serie de rectificări bugetare. Aici, consilierii PNL și USR-PLUS au votat „împotrivă“, dar proiectele au trecut grație votului consilierilor PSD și PER. Ajutați evident de Dan Diaconu, consilierul exclus din PNL după ce a trecut în tabăra PSD la alegerea viceprimarilor. Diaconu va rămâne însă consilier local până la o decizie definitivă a instanței. Așa că la fiecare dintre aceste proiecte scorul a fost de 14-13 pentru PSD+PER.

Contre aprige pe rectificarea de la Spitalul de Boli Infecțioase

Prima dispută mai aprigă a fost legată de rectificarea bugetară propusă de Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“. Unitatea medicală a dat înapoi primăriei suma de 2,1 milioane de lei primită în luna mai pentru achiziționarea unui computer tomograf. „Nu aveați nevoie de acești bani, în perioada asta în care sănătatea este prioritară?“, „De ce nu s-au cheltut banii și în ce stadiu sunteți cu proiectele europene?“, „Mai aveți nevoie de personal pentru aceste proiecte?“, au fost câteva dintre întrebările consilierilor locali către managerul spitalului.

În cele din urmă, lucrurile s-au lămurit. Spitalul va lua un tomograf cu fonduri europene, care va costa peste 3 milioane de lei, iar banii dați acum înapoi vor fi solicitați anul viitor pentru necesitățile de atunci ale unității medicale. Ce nu s-au lămurit consilierii alianței de dreapta este ce va face primăria cu acești bani. „Îi cheltuim pe panseluțe, în plină pandemie? Ar trebui să se schimbe viziunea executivului în astfel de vremuri“, au fost de părere consilierii. Ei au făcut trimitere la o licitație privind achiziţia de material dendrofloricol, cu o valoare estimată cuprinsă între 12.608 lei şi 773.989 lei. De fapt, era vorba de un acord cadru de circa 190.000 de euro solicitat de RAADPFL Craiova, regia care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din oraș.

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova. Unde era Radu Marinescu?

Ședința CL Craiova de joi s-a transformat la un moment dat într-un show online. Consilierii au pus o serie de întrebări tehnice, au greșit de câteva ori votul și au cerut să se consemneze în procesul verbal de ședință o altă opțiune decât cea care apărea în aplicația online. Asta și pentru că odată ce ai votat un proiect în sistem online nu îți mai poți schimba opțiunea.

Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.
Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.

La un moment dat, când se trecuse deja de punctul zece de pe ordinea de zi, consilierii locali din partea PNL și USR-PLUS și-au dat seama că lipsește un consilier PSD, avocatul Radu Marinescu. „Nu îl vedem pe Radu Marinescu. Apar toți 27 de consilieri la vot, dar nu e Radu“, au observat consilierii alianței de dreapta. „Domnul Marinescu are laptopul doamnei Godinel și de asta apare un alt nume“, a fost explicația executivului. „Păi și este sau nu prezent? În cazul acesta trebuie să reluăm tot votul, de la începutul ședinței. Și nu mai sunteți 14, sunteți 13. Cine a votat în locul lui?“, au întrebat consilierii de dreapta.

Într-un final, în cadru a apărut și Radu Marinescu, care a precizat că a fost în instanță. „Păi și ați avut laptopul cu dumneavoastră în sala de judecată? Ați fost sau nu la ședință până acum?“, au întrebat liberalii. „Am fost, am fost“, le-a răspuns Marinescu. Așa că ședința a continuat.

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova. A picat proiectul de reabilitare a Casei Rusănescu

Au urmat circa 20 de minute de discuții aprise în termeni juridici între avocații din cele două tabere, pe tema împuternicirii primarului să reprezinte în instanță Consiliul Local Municipal. Până la urmă, proiectul de hotărâre a trecut de vot. Au picat însă două proiecte, ambele referitoare la reabilitarea Casei Rusănescu (fosta casă a căsătoriilor).

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova. Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.
Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.

Consiliul Local nu a fost de acord cu noua valoarea a proiectului de reabilitare a imobilului monument istoric. Asta după ce costurile au crescut foarte mult în urma proiectului tehnic. Valoarea aprobată în 2017, de circa 11 milioane de lei, a ajuns acum la 17 milioane de lei, diferența urmând să fie suportată din bugetul local. Consilierii municipali din partea PNL și USR-PLUS s-au opus din start acestei variante și au cerut explicații executivului și proiectantului, prezent și el în videoședință.

Explicațiile legate de creșterea salariului minim față de anul 2017, deprecierea leului, creșterea prețului gazelor naturale, costurile în plus rezultate din evaluarea lucrărilor suplimentare apărute după proiectare sau actualizarea prețurilor pentru materiale și manoperă nu i-au convins pe consilierii alianței de dreapta. PNL și USR-PLUS au considerat că suma de 7 milioane de lei care ar trebui suportată acum de la bugetul local, față de cea inițială de 1,2 milioane de lei, este de neacceptat. Așa că au votat împotriva proiectului.

Cum au votat consilierii locali

S-a înregistrat însă o premieră istorică în Consiliul Local. La poziția partidelor de dreapta din CL Craiova a achiesat și o parte din consilierii municipali PSD și PER, astfel că proiectul a picat. Cu 19 voturi împotrivă, șase voturi pentru și două abțineri noii indicatori tehnico-economici ai investiției, descrierea sumară a investiției și actualizarea Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) nu au trecut de CL.

Au votat pentru acest proiect Dan Spânu, Lucian Dindirică, Marin Nicoli, Radu Marinescu, Aurelia Filip (viceprimarul Craiovei) și Octavian Marinescu, în timp ce Cristian Vasilcoiu și Sorin Dinescu s-au abținut. Ulterior, Aurelia Filip și Octavian Marinescu au cerut să se consemneze în procesul verbal de ședință că sunt împotrivă, nu pentru acest proiect. Celor 13 voturi împotrivă date de „dreapta“ s-au alăturat și Dan Diaconu (consilierul PNL trecut de partea PSD), Daniela Barbu (viceprimarul Craiovei), Ionela Dinu, Ionuț Pârvulescu, Constantin Mogoșanu și Dorel Berceanu.

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova. A fost respinsă și valoarea totală a investiției de la Casa Rusănescu

Prin urmare și următorul proiect de pe ordinea de zi, care se referea tot la reabilitarea Casei Rusănescu, a fost respins de Consiliul Local. De data asta cu șapte voturi pentru, 18 voturi împotrivă și două abțineri (Cristian Vasilcoiu și Ionela Dinu). Ionuț Pârvulescu a votat acum „pentru“, după ce la precedentul proiect de hotărâre fusese „împotrivă“.

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova. Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.
Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.

Proiectul se referea la aprobarea valorii totale a obiectivului de investiții „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului naţional şi cultural – Casa Rusănescu (Casa Casătoriilor)”, în cuantum de 16.917.092,71 lei (inclusiv TVA), și la aprobarea contribuției municipiului Craiova de 7.080.454,48 lei. Valoarea inițială a proiectului, așa cum fusese ea votată în august 2018, a fost de 11.100.418,51 lei inclusiv TVA. Cu o contribuție a municipiului Craiova de 1.262.030,98 lei. De menționat că în urma întocmirii documentației de proiectare a rezultat o majorare a valorii investiției cu 52,4%, lucru cu care Consiliul Local nu a fost de acord.

Primăria se va muta de la anul la Centrul Multifuncțional

În prima parte a videoședinței Consiliului Local a fost votată și execuția bugetului creditelor externe aferentă primelor nouă luni ale anului. Prilej pentru consilieri de a întreba executivul unde se va muta de la anul activitatea primăriei, având în vedere că sediul de pe A.I. Cuza va intra în reabilitare. Lucrările vor fi executate cu bani împrumutați de la BERD. Primăria a contractat în decembrie 2018 un credit de 15 milioane de euro, bani cu care a cumpărat cele 38 de autobuze Diesel de la BMC și cu care va reabilita sediile primăriei și a șase unități de învățământ.

Primarul Craiovei a precizat că va încerca să treacă aceste investiții pe fonduri europene. Lucrările vor începe însă de la anul, cu subsolul primăriei. „O să mutăm activitatea la Centrul Multifuncțional. Am și vorbit să se elibereze etajele doi și trei“, a spus Olguța Vasilescu. „Păi și ce facem cu firmele care sunt acolo și care ne plătesc chirie, le dăm afară?“, au întrebat consilierii PNL. „La unele le expiră contractul și nu le mai prelungim. Oricum, o să-i ajutăm să-și găsească în altă parte“, a răspuns edilul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS