0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieTaxele și impozitele din Craiova, în 2021. Ce modificări vor apărea

Taxele și impozitele din Craiova, în 2021. Ce modificări vor apărea

Taxele și impozitele din Craiova, pentru anul 2021, vor suferi unele modificări față de anul curent. Majoritatea vor înregistra o ușoară creștere, pentru că vor fi indexate cu o rată a inflației de 3,8%. O rată mai mică decât anul trecut, dar suficient încât să se simtă la buzunar. Sunt și taxe care nu se vor modifica în 2021 raportat la anul 2020, iar unele chiar vor scădea.

Consiliul Local (CL) al municipiului Craiova se va întruni joi, în ultima zi din 2020, într-o ședință ordinară desfășurată on-line, pentru a aproba, printre altele, și impozitele și taxele locale din Craiova pentru anul 2021. Proiectul de hotărâre s-a aflat încă de la mijlocul lunii trecute în consultare publică pe site-ul primăriei și chiar a suferit unele mici modificări în urma recomandărilor/propunerilor înregistrate.

Impozitele și taxele se indexează cu rata inflației

În mare, craiovenii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul viitor când va trebui să-și achite impozitele sau să plătească vreo taxă sau vreo amendă. Motivul: rata inflației de care trebuie să țină cont autoritățile locale atunci când stabilesc nivelul taxelor și impozitelor pentru anul fiscal următor, în speță 2021. Taxele și impozitele de anul viitor vor fi indexate, astfel, cu o rată a inflației de 3,8%. Rata este mai mică decât cea aplicată anul trecut pentru 2020 (4,6%), dar suficient încât să se simtă la buzunar.

În consecință, la aproape fiecare taxă se va mai adăuga ceva (de la câțiva lei la câteva zeci de lei), în timp ce impozitele vor crește și ele, având în vedere că se va majora și valoarea impozabilă. Vor exista însă și reduceri de taxe, pentru anul 2021. În proiectul de hotărâre privind stabilirea și aprobarea impozitelor și taxelor locale din 2021, care va fi supus la vot în CL Craiova, este prevăzută o reducere cu 50% a impozitului pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic. Reducerea se aplică însă în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiție.

Taxele și impozitele din Craiova, în 2021. Ce reduceri de taxe au cerut Dindirică și Diaconu

În raportul atașat proiectului de hotărâre sunt menționate și câteva propuneri sau recomandări primite de la persoanele fizice sau juridice pe tema taxelor și impozitelor. Una dintre propuneri a venit din partea a doi consilieri locali, Lucian Dindirică (PSD) și Dan Diaconu (consilierul PNL trecut de partea PSD). Cei doi au solicitat reducerea taxei pentru ocuparea terenurilor aparținând domeniului public sau privat cu terase sezoniere, parcuri de distracții și activități de agrement în care se desfăşoară a ctivităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atractie comercială, precum și reducerea taxei pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activităților derulate de baruri și restaurante.

Executivul a ținut cont de solicitarea celor doi consilieri municipali și a venit cu „propunere de diminuare a taxelor locale respective, în procedura de concepere a actelor pregătitoare analizei și aprobării proiectului de hotărâre de către consiliul local“.

Astfel, în 2021 taxele locale pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atracție comercială, vor fi în cuantum de 0,03 lei/mp/zi pentru zona 0, de 0,02 lei/mp/zi pentru zona 1 și de 0,01 lei/mp/zi pentru zonele 2 și 3. În 2020, taxele respective au fost de 0,60 lei, 0,40 lei și 0,30 lei, iar din 2021 propunerea inițială era de 0,62 lei/mp/zi (zona 0), 0,41 lei/mp/zi (zona 1) și 0,31 lei/mp/zi (zonele 2 și 3).

Se reduce la jumătate taxa anuală pentru funcționarea barurilor și restaurantelor

În ceea ce privește taxa anuală pentru desfășurarea activității de către restaurante și baruri, noua propunere aduce o diminuare cu aproape 50% a taxei respective. Astfel, din 2021 pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată până la 50 mp taxa ar fi de 477 de lei (990 de lei era propunerea inițială pentru 2021, față de 954 de lei cât a fost în 2020); pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată între 51 mp şi 150 mp taxa ar fi de 954 de lei (1.981 de lei era propunerea inițială pentru 2021, față de 1.908 lei cât a fost în 2020).

Pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată între 151 mp si 300 mp taxa ar fi de 1.749 de lei (3.631 de lei era propunerea inițială pentru 2021, față de 3.498 de lei cât a fost în 2020); pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 301 mp – 500 mp taxar ar fi de 2.120 de lei (4.401 lei era propunerea inițială pentru 2021, față de 4.240 de lei cât a fost în 2020); pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 500 mp taxa ar fi de 2.385 de lei (4.951 de lei era propunerea inițială pentru 2021, față de 4.770 de lei cât a fost în 2020).

Taxele și impozitele din Craiova, în 2021. Au apărut taxe noi și la stadionul de fotbal

Din 2021, Primăria Craiova a stabilit și taxele de folosire a stadionului de atletism, obiectiv intrat în patrimoniul municipalității în 2020. În schimb, pentru stadionul de fotbal, pentru care există taxe de folosite încă din anul 2018, din 2021 vor apărea taxe noi. Una dintre ele este cea pentru folosirea arenei pentru meciurile din Liga a 2-a. Legat de stadionul de fotbal o propunere agreată de primărie a fost aceea de introducerea antrenamentelor din preziua meciurilor în cazul partidelor din Liga I sau a celor din fazele superioare din Cupa României în cuantumul taxei care se achită pentru meciurile respective, adică de 48.859 de lei / eveniment (47.070 de lei a fost taxa în 2020).

Un craiovean a cerut eliminarea unui punct din anexa privind taxele de la stadionul de fotbal, punct care se referea la ordinea în care poate fi utilizată arena de 55 de milioane de euro. Prioritatea a rămas însă aceeași și anume: meciurile de fotbal de la turneul final al Campionatului European, echipa natională, naționala Under 21, Liga Campionilor și Europa League; Liga I; fazele superioare ale Cupei României, începând cu faza șaisprezecimilor; Liga II; meciuri de rugby; alte evenimente cu public. Toate competițiile se vor desfășura astfel încât să se respecte manualul tehnic de mentenanță pentru suprafața cu gazon a stadionului, se menționează în raport.

Taxele și impozitele din Craiova, în 2021. Taxele de parcare rămân în vigoare

Pentru 2021 vor rămâne în vigoare aceleași taxe de parcare ca și în prezent. Taxa de parcare pe domeniul public va crește însă puțin. La fel și taxa pentru parcarea rezidențială, care nu s-a aplicat în 2020. Cea mai veche dintre taxe este cea pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului, care va crește de la 43 de lei/an la 45 de lei pe an. Taxa este plătită de toți șoferii care au mașinile înregistrate la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) a municipiului Craiova și nu are legătură cu plata altor taxe de parcare. Pentru cei care nu au autovehiculul înregistrat la DIT, dar parchează pe domeniul public al Craiova, taxa a rămas aceeași. Este vorba de parcarea ocazională care poate fi achitată prin SMS, cu două variante de taxă: 1 leu/zi sau 13 lei/lună.

Taxa de parcare pe domeniul public cu plata prin SMS sau prin intermediul parcometrului, instituită în zona centrală a Craiovei, nu se va modifica în 2021

Cele două taxe de parcare mai sus menționate nu au nicio legătură cu parcările instituite în zona centrală a Craiovei, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”. Adică, cine a plătit taxa de parcare pe domeniul public, fie ea curentă sau ocazională, va trebui să plătească și taxa prin SMS, dacă își lasă mașina pe aceste locuri. Taxa pentru parcarea pe domeniul public cu plata prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată cu indicator „Parcare cu Plată”, va rămâne la fel în 2021, adică 2 lei/oră sau 0,50 de euro plus TVA/oră.

Cât va fi taxa pentru un loc rezidențial de parcare

În vigoare a rămas și taxa pentru parcarea rezidenială, care nu s-a aplicat în 2020. Astfel, de anul viitor, un loc rezidenţial de parcare în Zona 0 a orașului va fi taxat pornind de la 156 de lei/an (150 de lei/an a fost nivelul taxei în 2020). Pentru Zona 1, taxa pentru parcarea rezidenţială va fi de 125 lei/an (120 de lei în 2020), iar pentru Zona 2 de 104 lei/an (100 de lei în 2020).

De menționat că acesta este nivelul de la care va porni licitația, dacă vor exista două cereri pentru același loc de parcare și dacă, evident, primăria va mai merge pe regulamentul în vigoare și nu va schimba modalitatea de atribuire a unui loc rezidențial de parcare. Potrivit regulamentului, parcarea rezidențială era valabilă între orele 18.00 – 08.00. În rest, locul plătit de cetățean era „la liber”.

Ce taxe se vor plăti la Water Park

Și taxele pentru accesul la „Craiova Water Park” vor crește puțin de anul viitor. Astfel, din 2021 taxele de intrare vor fi următoarele: 26 lei/zi pentru copiii între 5 şi 10 ani, de luni până vineri; 39 lei/zi pentru personele peste 10 ani, de luni până vineri; 37 lei/zi pentru copiii între 5 şi 10 ani, în week-end; 55 lei/zi pentru personele peste 10 ani, în week-end.

18 lei/zi va fi taxa pentru acces la saună, pentru persoane de peste 16 ani și 22 lei/curs/copil pentru cursurile de înot pentru copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS